ΛΙΑΠΟΥΚΑ

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019

Παίρνουν από μια πλακωτή πέτρα (λιαπούκα) και σε απόσταση 4—5 μέτρων στήνουν μια πέτρα στρογγυλή το «κότς». Ρίχνουν τις πλάκες τους όσο μπορούν πιο κοντά στο κότς, για να κανονιστεί η σειρά με την οποία θα παίξουν. 
Τη Τσαχμάχ' το πεγάδ'
Πρώτα θα ρίξει την πλάκα του προς το κότς εκείνος, που την έριξε πιο κοντά αν πετύχει να μετατοπίσει το κότς, μετρά πόσα πόδια είναι από την πρώτη στη νέα θέση ξαναπαίρνει τη λιαπούκα και την ξαναρίχνει στο κότς και μετρά μέχρι να αποτύχει.
Τώρα αρχίζει ο δεύτερος· αυτός αφού πετύχει το  κότς και μετρήσει,  πρέπει  να  χτυπήσει και την λιαπούκα του πρώτου και να μετρήσει και ύστερα να ξαναχτυπήσει το κότς. Άμα αποτύχει παραχωρεί τη θέση του στον επόμε­νο, αφήνοντας τη  λιαπούκα του εκεί που βρίσκεται. Όποιος φθάσει πρώτος στα 100 ή 200 που έχουν ορίσει, κερδίζει.
 Παραλλαγή αυτού είναι το πα­ρακάτω:
Ολόγυρα στο κότς κάνουν μικρό κύκλο, ορίζεται η μάνα και ρίχνουν τις πλάκες τους προς το κότς. Αν πετύχει κανείς έχει το δικαίωμα να πά­ρει τη λιαπούκα του και να ξαναρίξει. Αν όμως αποτύχει, πρέπει να πατή­σει πάνω στη λιαπούκα του πριν  προφθάσει η μάνα να τον χτυπήσει, και όταν θα βρει ευκαιρία, να σηκώσει με το πόδι τη λιαπούκα, να την πάρει και να φύγει χωρίς η μάνα να τον χτυπήσει. Αν η μάνα τον χτυπήσει τη στιγμή που ήθελε να πατήσει τη λιαπούκα, ή τη στιγμή που ήθελε να φύγει καίγεται και αντικαθιστά τη μάνα.

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah