Σκεύη γαλακτοκομικά στη Σαντά του Πόντου

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Βαρέλ' βαρέλι με σχήμα έλλειψης για βούτυρο (βουτουροβάρελον) μυζήθρα (μιντζοβάρελον) ή κρέμα (θογαλοβάρελον ή θογαλόσκευον).
Καθαρίζ'νε τα σκεύα

Κοβλάκ· κυλινδρικό ξύλινο δοχείο με πώμα και χερούλι για βούτυρο, μυζήθρα, τσσιοκαλίκ.

Γαβάνα μικρό ξύλινο δοχείο για βούτυρο όταν έβγαιναν έξω.

Κενές ξύλινο σκεύος σαν το χωνί περίπου που έχουν οι μπακάληδες για τη ζάχαρη κ.ά. Το χρησιμοποιούσαν για την αφαίρεση της κρέμας από το καρσάν (για να αποθογαλίζνε το καρσάν).

Ξυλάγγ ή ρδουβάν κυλινδρικό ξύλινο δοχείο με τρύπα στη μέση και χερούλια στις άκρες για να κρούγνε το θόγαλαν δηλ. να βγάλουν το βούτυρο από την κρέμα.

Τσσιορτανοχάρτωμαν· σανίδα 1.20-1.50 μάκρος, πάνω στην οποία τοποθετούσαν τα τσσιορτάνια για να ξεραθούν.

Καρσάν μεγάλη ξύλινη πιατέλα όπου έβαζαν το γάλα για να θογαλίζ, να ανεβεί η κρέμα στην επιφάνεια, απ’ όπου την αφαιρούσαν με το κενές· τελευταία χρησιμοποιούσαν καρσάνια και από τενεκέ ή εμαγιέ. Γαλακτοκομικές μηχανές δεν υπήρχαν.

Υλιστερόξυλον· σανίδα στενή με τρύπα στη μέση  όπου τοποθετούσαν το υλιστέρ.

Υλιστέρ· πλεκτό κομμάτι από τρίχες για να διυλίζουν το γάλα- μεταλλικά τέτοια δεν υπήρχαν.

Αλμεχτέρ κουβάς ή άλλο σκεύος  όπου άρμεγαν.

Υλιστοσάνιδον πλατιά σανίδα με περβάζι γύρω γύρω και τέσσερα πόδια- εδώ τοποθετούσαν το γιαούρτι σε σακούλι για να στραγγίσει και γίνεται υλιστόν.

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah