Άφαντες 200 χρυσές λίρες!!!

Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

Αρχή του 1918 όλοι οι Σανταίοι βρέθηκαν στα όπλα. Στον Άι Γιώργη και στο Φτελέν είχανε φρουρούς , οι οποίοι σε περίπτωση κινδύνου ήταν υποχρεωμένοι να ρίξουν 3 τουφεκιές σαν σύνθημα. Στις 20 του Γενάρη ο πρόεδρος της επιτροπής Άμυνας της Σαντάς Θεοδόσιος Χειμωνίδης κάλεσε σε συνεδρίαση την 5μελή επιτροπή και αποφασίστηκε τότε να επιταχθούν όλα τα υποζύγια της Σαντάς, να ενοικιαστούν και τα υποζύγια της Γαλίανας και να κατέβουν κάμποσα μέλη της Επιτροπής στην Τραπεζούντα για ν' αγοράσουν για τον φτωχόκοσμο της Σαντάς  σιτάρι, καλαμπόκι, αλάτι και άλλα τρόφιμα με τις 200 χρυσές λίρες που είχε το ταμείο της Φιλόπτωχου Αδελφότητας της Σαντάς.
Τραπεζούντα (Μεϊντάν και το Ελληνικό προξενείο)

Επειδή παρατηρήθηκε πως κανένα μέλος της επιτροπής δεν ήθελε να κατέβει στην Τραπεζούντα, έριξε  ο Πρόεδρος δύο κλήρους και οι κλήροι έπεσαν στους Χρυσόστομο Παυλίδη και Γιάννη Τσαγκαρέτεν, οι οποίοι πήραν από τον Θεοδόσιο Χειμωνίδη τις 200 λίρες και ετοιμάστηκαν να κατέβουν στην Τραπεζούντα. Μόλις πήραν οι δύο αυτοί τα λεφτά άρχισε η μάχη των Κοπαλάντων και έτσι  εμποδίστηκαν να κατέβουν. Οι 200 χρυσές λίρες δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ και σε λίγες μέρες έκαναν φτερά και παρά τις έρευνες δεν μπορέσαμε να μάθουμε ποτέ τι απέγινε το σεβαστό αυτό ποσό.
Κατά καθήκον αποταθήκαμε προ 15ετίας στον Χρύσιο Παυλίδη, γιατί που αλλού θα μπορούσαμε να αποταθούμε και τον παρακαλέσαμε να μας διαφωτίσει για την τύχη των 200 λιρών.
Ο Χρύσιος μας  είπε πως δόθηκαν οι 200 λίρες στον Ανδρόνικο Τσαρσή για να φροντίσει αυτός να τις καταθέσει εκ νέου στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας στην Τραπεζούντα, αλλά η πληροφορία αυτή μας φαίνεται αμφίβολη γιατί η τράπεζα δεν λειτουργούσε τότε και γιατί μετά την κάθοδο μας την Ελλάδα δεν ακούσαμε να γίνεται λόγος γι' αυτά τα λεφτά.
Το γεγονός αυτό αμαυρώνει την υπόληψη της Σαντάς...


Μιλτιάδης Κ. Νυμφόπουλος
Εκπαιδευτικός
Ιστοριογράφος της Σαντάς
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah