Πορφυρά Παλάτια

Τετάρτη 25 Απριλίου 2018


Στο βιβλίο εκτυλίσσεται η ιστορία της ορφανής Σελιζέ στη Σαμαρκάνδη, όταν έχει ξεσπάσει ο ιερός πόλεμος των Ουαχάμπι –όπως έχει καταγραφεί ιστορικά. Η ηρωίδα οδηγείται με τη βία στο χαρέμι του γοητευτικού σάχη της Σαμαρκάνδης, αλλά καταφέρνει με την ευφυία και τη δυναμικότητα της να επιβιώσει των ιντριγκών της αυλής και του μένους του πολέμου.

Από το οπισθόφυλλο
«…όταν αρχίσουν να σου λείπουν τα άλογα,
σέλωσε τους σκύλους»
Περσική παροιμία
– οι ζωές και οι πράξεις
των ηρώων του βιβλίου
στροβιλίζονται γύρω από αυτήν
Από τη γαλάζια Σαμαρκάνδη –το σημερινό Ουζμπεκιστάν– ξεκινά η ζωή της Σελιζέ, μιας ορφανής χωριατοπούλας. Στα δύσκολα χρόνια που ξέσπασε ο ιερός πόλεμος με την ονομασία “ουαχάμπι” –όπως έχει καταγραφεί ιστορικά– η Σελιζέ οδηγείται παράνομα και με τη βία στο χαρέμι του γοητευτικού σάχη της Σαμαρκάνδης.
Η μαγεία του έρωτα, ο πόθος του γι’ αυτήν τη γυναίκα και ο πόνος που θα του προκαλέσει η αλήθεια που αγνοούσε για το παρελθόν του, είναι όσα ο σάχης δεν είχε υπολογίσει…

Η συγγραφέας

Η Αίγλη Κρίκη γεννήθηκε το 1978 στη Λάρισα, όπου και μεγάλωσε. Στα 19 της έφυγε για τα Ιωάννινα, για να σπουδάσει στο τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τα Ιωάννινα υπήρξαν πόλη – σταθμός στη ζωή της, καθώς εκεί δημιούργησε την οικογένεια της και την επιχείρησή της ως καθηγήτρια αγγλικών. Το 2013 τελείωσε το μεταπτυχιακό της στον τομέα Λαογραφίας, με εξειδίκευση στο παραδοσιακό ένδυμα και τη λαϊκή τέχνη και κουλτούρα της ελληνικής κοινωνίας. Από το 2014 αρθρογραφεί στον τοπικό τύπο, σε περιοδικό και σε blogs.
Στα κείμενά της συναντά κανείς την αγωνία και τους προβληματισμούς του καθημερινού ανθρώπου για την επιβίωση, την προσωπική του εξέλιξη και τον ψυχισμό του, μέσα από ένα φανταστικό ταξίδι σε άλλους κόσμους, με χρώματα, γεύσεις και αρώματα της ζωής υπό τους ήχους της αλληγορίας.
Αγαπημένο της απόφθεγμα, τα λόγια του Κ. Π. Καβάφη: «Σημασία έχει το ταξίδι, κι όχι ο προορισμός…»

 Η παρουσίαση του μυθιστορήματος λαογραφημένης λογοτεχνίας με τίτλο "Πορφυρά Παλάτια", θα γίνει στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας την Τετάρτη 2 Μάη στις 20:00.

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah