Επανάσταση του '21..Τι συνέβη στην Τραπεζούντα....

Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Η έκρηξη της Ελληνικής επανάστασης τόνωσε το μίσος των Τούρκων εναντίον των Ελλήνων. Δημοσιεύτηκε τότε ο περίφημος ιερός φετφάς και εκδόθηκαν Σουλτανικά φιρμάνια που έθεταν εκτός νόμου το "άπιστον και βρωμερόν έθνος των γραικών" και πρόσταξαν κάθε αρχηγό Τούρκο να επιστρατεύσει τους πιστούς και να περάσει στο μαχαίρι τους Έλληνες, να αιχμαλωτίζει τις γυναίκες και τα μωρά, να κάψει τα σπίτια τους σε σημείο που να μην ακουστεί ούτε φωνή κόκορα στις χριστιανικές περιφέρειες, να εξεγείρονται οι πιστοί σαν ένας άνθρωπος, να κατασφάξουν τους άντρες, να διαρπάσουν τις περιουσίες τους και να εξαλείψουν απ' το πρόσωπο της γης και αυτά τα χνάρια του αχάριστου και ανάξιου έθνους των Γραικών...

Στον Πόντο στάλθηκαν τα Σουλτανικά αυτά φιρμάνια με ειδικούς ταχυδρόμους και δόθηκαν στα χέρια των Τερεπέηδων....Ο Τούρκικος λαός ακόνιζε μέρα-νύχτα τα σπαθιά και περίμενε το σύνθημα...Στην Τραπεζούντα έγινε συμβούλιο των Ουλεμάδων, Χοτζάδων και λοιπών, όπου με την ενέργεια του Οσμάν πασά από την οικογένεια Σιατήρ Ζατέ προσκλήθηκε και ο μητροπολίτης Τραπεζούντας Παρθένιος, ο οποίος συνεννοήθηκε με τον Οσμάν πασά τι έπρεπε να πει.
Στο συμβούλιο άμα αναγνώστηκε το Σουλτανικό φιρμάνι, ρώτησε ο Οσμάν πασάς: Μητροπολίτ εφέντη άκουσες την διαταγή του Σουλτάνου πρόσεξε καλά αν στην περιφέρεια σου υπάρχουν επαναστάτες από το άπιστο γένος των Ελλήνων, να τους δηλώσεις αμέσως για να μην κακοπάθουν και οι άλλοι ραγιάδες, από τους οποίους δεν μας χωρίζει τίποτα".
Ο μητροπολίτης βεβαίωσε υπεύθυνα πως δεν βρίσκονταν στην περιφέρεια του άτομα ή οικογένειες από το άπιστο γένος των Ελλήνων που επαναστάτησε.
Ο Σιατήρ Ζατές δήλωσε τότε ότι οι χριστιανοί του Πόντου είναι εντόπιοι και πολύ διαφορετικοί από τους επαναστάτες της Πελοποννήσου και τότε το συμβούλιο υποχώρησε και αφού αχρήστεψε το φιρμάνι υπέβαλε πρακτικό υπογεγραμμένο από όλα τα μέλη του και από τον μητροπολίτη ότι στην περιφέρεια Τραπεζούντας και γενικά της Μαύρης Θάλασσας δεν υπάρχουν άπιστοι από το γένος των επαναστατών της Ελλάδας".


Πανάρετος  Τοπαλίδης
"Ο Πόντος ανά τους αιώνας" σελίδες: 107 και 108
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah