ΠΟΝΤΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ- Μέρος 4)

Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Κυριακή 20 Μαΐου 2018 / 11.00 π.μ.

«Ποντιακή γαστρονομία»
Είμαστε περισσότεροι από 1.500.000 Έλληνες ποντιακής καταγωγής που στη συμφορά του Ελληνισμού της Ανατολής χάσαμε το σώμα του Πόντου, αλλά δεν χάσαμε την ψυχή μας, την ταυτότητά μας, την εθνική μας συνείδηση. Ξεριζωμένοι πρόσφυγες, αρχίσαμε από το μηδέν. Ξαναχτίσαμε καινούργια σπιτικά, νέες εκκλησίες. Ανιστορήσαμε τα θαυμαστά μοναστήρια του Πόντου στα υψώματα της Μακεδονίας.
Σε κάθε πόλη και χωριό, ιδιαίτερα της Μακεδονίας, φιλοτεχνήσαμε, προς τιμή των αδικοχαμένων νεκρών της Γενοκτονίας μνημεία αιώνιας μνήμης. Αναγνωρίσαμε την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης και τιμής. Τιμούμε τους νεκρούς μας τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, του Θωμά και των Αγίων Πάντων στα ταφία. Συμμετέχουμε μαζί με τα αγαπημένα πρόσωπα που χάθηκαν στο ταφικό έθιμο που έφεραν οι πρόγονοι μας από τον Πόντο, ένα έθιμο που φανερώνει την βαθειά πίστη των Τραντέλλενων του Πόντου στη χριστιανική αντίληψη. Γεμίζουμε πρώτα το ποτήρι του νεκρού μας και τραγουδάμε για την ανάσταση των νεκρών. Τρώμε, πίνουμε μέσα στα μνημεία, αγαπημένα τους τραγούδια.
Αυτό το ταφικό έθιμο θέλουμε να αναβιώσουμε στις 20 Μαΐου 2018, από τις 11 η ώρα στο περίπτερο 2 της ΔΕΘ, μαγειρεύοντας για όλους τους επισκέπτες, παραδοσιακά ποντιακά εδέσματα προς τιμή των 353.000 αδικοχαμένων Ελλήνων του Πόντου. Η συμμετοχή μας σε παρόμοια λατρευτικά έθιμα είναι όπλα αντίστασης στους σκοτεινούς μηχανισμούς που στόχο έχουν την αποσύνθεση των κοινωνικών θεσμών και την ισοπέδωση των πολιτιστικών και πολιτισμικών μας αξιών.


Τραγούδι: Γαβρίλος Αθανασιάδης 

Χρήστος Τσενεκίδης 

Γεώργος Μωυσιάδης 

Γιάννης Τριανταφυλλίδης


Λύρα: Κώστας Τυρεκίδης
Χάρης Αθανασιάδης

Νταούλι:
Ηρακλής Αδαμίδης 
Κλεάνθης Σιαμλίδης

Κυριακή 20 Μαΐου 2018 / 07.00 μ.μ.
«Αφιέρωμα στο Γιάννη Πασαλίδη»
Εισηγητής: Κωνσταντίνος Φωτιάδης
Σε αγόρευσή του στην Δ' Συντακτική των Ελλήνων Συνέλευση, στις 28 Ιουνίου 1924 ο Πασαλίδης χαρακτηρίζει «ανθρωποπάζαρο» την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών: «...Η κεφαλαιοκρατία αυτή στη Συνθήκη της Λωζάννης μάς επέβαλε και κάτι το πρωτάκουστο, την ανταλλαγή των πληθυσμών. Καμιά φορά στην ιστορία δεν εσημειώθη αγοραπωλησία λαών σαν κι αυτήν, τέτοιο ανθρωποπάζαρο, όπως έγινε στη Διάσκεψη της Λωζάννης. Εκεί οι αντιπρόσωποι της κεφαλαιοκρατίας, αντί να σκέπτονται για τα θύματα του πολέμου, εσκέπτοντο για το πετρέλαιο της Μουσούλης. Το αρνείσθε σεις αυτό, κύριοι, ή όχι; Ναι, εσκέπτοντο περισσότερον το πετρέλαιο της Μουσούλης παρά τα θύματα που σκέπασαν της Ελλάδα».

Ο Θανάσης Στυλίδης, ο Δημήτρης Πιπερίδης, παίζουν Σανταίικες μελωδίες 
και τραγουδούν οι:
Λάμπης Παυλίδης,
 Βασίλης Φωτιάδης 
και Γιώτης Γαβριηλίδης.

Δευτέρα 21 Μαΐου 2018 / 07.00 μ.μ.
«Ποντιακό Παρακάθ'»
Ποντιακό παρακάθ με τον Χρήστο Τσενεκίδη και πολλούς άλλους καλλιτέχνες.


Τρίτη 22 Μαΐου 2018 / 07.00 μ.μ.
«Αρμενία - Πόντος - Κύπρος»
Θέματα:

A. Γενοκτονία και Μνημονοκτονία.

Διδάγματα από τις Γενοκτονίες του 20ου αιώνα.

Εισηγητής: Γεώργιος Αντωνίου, Επίκουρος Καθηγητής Α.Π.Θ.

Β. Εγκλήματα πολέμου από τον τουρκικό στρατό κατά την διάρκεια της εισβολής στην Κύπρο.
Εισηγητής: Πέτρος Παπαπολυβίου, Αναπληρωτής Καθηγητής Κύπρου
Γ. Η Αρμενική Γενοκτονία και το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα. Συγκλίσεις και αποκλίσεις.
Εισηγήτρια: Sona Melkogian, Υποψ. Διδάκτωρ
Δ. Όψεις του τραύματος μέσα από την προφορική ιστορία.
Εισηγήτρια: Κυριακή Φωτιάδου, ΜΑ στην Ιστορία, Κοινωνιολογία και Πολιτικές Επιστήμες.
Μουσική και τραγούδια της Αρμενίας, της Κύπρου και του Πόντου
Τετάρτη 23 Μαΐου 2018 / 07.00 μ.μ.
«Αφιέρωμα στη Ματσούκα του Πόντου» Κωνσταντίνος Φωτιάδης, Ομ. Καθ. Παν. Δυτ. Μακεδονίας
Η περιοχή της Ματσούκας βρίσκεται στην καρδιά του Πόντου, μεταξύ της Τραπεζούντας και της Αργυρούπολης, ανάμεσα στα παράλια του Εύξεινου Πόντου και τα χιλιοτραγουδισμένα βουνά Κουλαντάγ, Ζύγανα και Παρυάδρη. Από τις κορυφογραμμές των βουνών αυτών αρχίζουν τη ροή τους τα τρία ποτάμια, ο Πρύτανης, το ποτάμι της Παναγίας Σουμελά και το ποτάμι της Μουλάκας, τα οποία ενώνονται στο ύψος της κωμόπολης Τσεβισλίκ και σχηματίζουν τον Πυξίτη ή Δαφνοπόταμο, γνωστό από το χιλιοτραγουδισμένο γεφύρι της Τρίχας, που εξυπηρετούσε επικοινωνιακά τις ανάγκες των πλησιέστερων κατοίκων. Στην καταπράσινη αγιότοπη ορεινή επαρχία της βρίσκονταν οι εξαρχιακές και σταυροπηγιακές μονές της Παναγίας Σουμελά, του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου του Βαζελώνα και του Αγίου Γεωργίου του Περιστερεώτα. Η πανέμορφη περιοχή της Ματσούκας παρουσιάζει όλα εκείνα τα γλωσσικά και μουσικά γνωρίσματα των Ποντίων στην καθαρότερη μορφή τους. Ήταν τη χαράς το πουλίν, τη τραγωδί η μάνα.

Τραγούδι: Κωστας θεοδοσιάδης Αλέξης Παρχαρίδης Μπάμπης Ιωακειμίδης Αχιλλέας Βασιλειάδης Γεώργιος Σοφιανίδης Παναγιώτης Θεοδωρίδης Στάθης Πορφυρίδης Γιάννης Κουρτίδης Δέσποινα Καμπερίδου

 Λύρα: Κώστας Σιαμίδης Γιάννης Σανίδης Χρήστος Καλιοντζίδης Γεώργιος Μωυσιάδης Αγγείο: Γεώργιος Σιαμίδης Ειρήνη Σαχταρίδου

 Νταούλι: Γιάννης Πολυχρονίδης Γεώργιος Κορτσινίδης Ηρακλής Αδαμίδης Γεώργιος Πολυχρονίδης Κλεάνθης Σιαμλίδης

Πέμπτη 24 Μαΐου 2018 / 07.00 μ.μ.
«Αφιέρωμα στον Ελληνισμό των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης»
Κωνσταντίνος Φωτιάδης, Ομ. Καθ. Παν. Δυτ. Μακεδονίας
Στις 17 Οκτωβρίου 1997 πήρα με fax το παρακάτω ποίημα με τίτλο «Ρωσοπόντιοι» που έγραψε ο εκλεκτός Θεσσαλονικιός ποιητής και φίλος Ντίνος Χριστιανό-πουλος:

«ΡΩΣΟΠΟΝΤΙΟΙ»

Σε μια λαϊκή αγορά, ένας νεαρός Ρωσοπόντιος, άπλωνε κάτι ψευτοπράγματα για πούλημα σε μια κουβέρτα. Απέναντί του ένας κοτοπουλάς, μόλις τον είδε, άρχισε να τον βρίζει: «Τουρκόσποροι, τι θέλατε και ήρθατε στην Ελλάδα; Ήρθατε να μας φάτε το ψωμί μας; Να φύγετε. Δε σας θέλουμε». Ο Ρωσοπόντιος δεν ήξερε ελληνικά, δεν καταλάβαινε. Φώναξε τον παππού του, που στέκονταν λίγο πιο πέρα και είχε ακούσει τις φωνές. Εκείνος, ατάραχος, πλησίασε τον υβριστή (στο μεταξύ είχε μαζευτεί και κόσμος) και του είπε με άπταιστα ελληνικά της Οδησσού: «Άκου, παιδί μου, μια κουβέντα θα σου πω και βάλτην καλά στο μυαλό σου: Εάν εσύ είσαι Έλληνας, εγώ είμαι Έλλην». Τα είπε καθαρά και απομακρύνθηκε, ενώ ο κόσμος ενθουσιάστηκε και χειροκροτούσε. Καλοτύχισα κι εγώ τον εαυτό μου που αξιώθηκα ν ακούσω τέτοιο ποίημα.
Τραγούδι:
Στάθης Νικολαΐδης Μπάμπης Ιορδανίδης Κώστας Καραπαναγιωτίδης Στάθης Παυλίδης Γιώργος Σασκαλίδης Γαβρίλος Σιδηρόπουλος Γιάννης Τριανταφυλίδης Κώστας Τσακλίδης.

Λύρα:
Ανδρέας Κουγιουμτζίδης Χάρης Αθανασιάδης Μπαλούκας Γιάννης Κώστας Τυρεκίδης.

Νταούλι:
Κώστας Ζώης Κλεάνθης Σιαμλίδης


Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah