Μοναστήρι (Bitola)

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

1908: Ελληνική διαδήλωση στο Μοναστήρι προς τιμήν της αποκατάστασης του συντάγματος.


Κατά την περίοδο 1908-1918 στην πολιτική ζωή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κυριαρχεί το Κομιτάτο Ένωση και Πρόοδος. Η δεκαετία αυτή αποτελεί τη σημαντικότερη περίοδο του μετασχηματισμού της Τουρκίας από κράτος πολυεθνικό, που ήταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία, σε εθνικό, που αποτέλεσε η Τουρκία από το 1923 και μετά.
Οι εξελίξεις της περιόδου αυτής δεν άφησαν ανεπηρέαστη την πορεία του μεγάλου τμήματος του Ελληνισμού που ζούσε ακόμα μέσα στα σύνορα της πολυεθνικής αυτοκρατορίας. Οι πολιτικές ζυμώσεις και οι εσωτερικές εξελί­ξεις στην Οθωμανική αυτοκρατορία άφ’ ενός στην περίοδο 1908-1912, όταν οι Έλληνες έλαβαν ενεργό μέρος στην έντονη πολιτική δραστηριότητα που αναπτύχθηκε, και οι γενικότερες εξελίξεις, άφ' ετέρου, κατά τη μεταξύ 1912-­1918 περίοδο, έπαιξαν ρόλο καθοριστικό στην τύχη του αλύτρωτου Ελληνισμού.
Το σύνθημα «Ισότης-Αδελφότης-Δικαιοσύνη» το οποίο υιοθέτησε η επα­νάσταση του νεοτουρκικού Κομιτάτου Ένωση και Πρόοδος το 1908 εξασφάλισε στους νεότουρκους την υποστήριξη όλων των εθνοτήτων της Αυτοκρατορίας που δέχθηκαν τη συνταγματική αλλαγή με εκδηλώσεις μεγάλου ενθουσιασμού. Σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Αυτοκρατορίας, οι Έλληνες πρωταγω­νίστησαν στον πανηγυρικό εορτασμό για την ανακήρυξη του συντάγματος.

περισσότερα:
https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/deltiokms/article/viewFile/2417/2182

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah