Τι είπε για τις τελευταίες στιγμές του Πόντου ο μητροπολίτης Τραπεζούντας Χρύσανθος.

Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Είναι επιτακτική και ιστορική ανάγκη να παρουσιάσουμε κατά λέξη τι είπε για τις τελευταίες στιγμές του Ελληνισμού του Πόντου και γενικότερα, ο μητροπολίτης Τραπεζούντας Χρύσανθος:
"Τη ενόχω συνεργία δύο μεγάλων χριστιανικών δυνάμεων της Δύσεως, της Γερμανίας και της Αυστρίας, κατά τα έτη 1914-1918 εσφάγησαν υπό των Νεοτούρκων ολόκληρο το έθνος το Αρμενικό και εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων βιαίως απεσπάσθησαν από των εστιών αυτών και απέθαναν εν Εξορία....
Tη ενόχω συνεργία των συμμάχων Χριστιανικών Δυνάμεων της δύσεως κατά τα έτη 1919-1922.
Το εθνικό κίνημα  των Τούρκων , του Μουσταφά Κεμάλ πασά συνεπλήρωσε το έργο των Νεοτούρκων"
Βλέπουμε , λοιπόν από τα ίδια τα λόγια του μητροπολίτη Χρύσανθου, που δεν είναι λόγια μόνο δικά του, αλλά και ολόκληρου του Ελληνισμού, με πόση πίκρα παρουσιάζει την πραγματικότητα της τότε εποχής, της πιο δραματικής, όχι μόνον για τους Έλληνες του Πόντου, αλλά και για ολόκληρο τον Ελληνισμό, στους τόσους αιώνες ζωής του στον χώρο της Μικράς Ασίας.
Οι Νεότουρκοι με το κίνημα τους το 1908 κατά του σουλτάνου, ήθελαν να παρουσιάσουν μια δημοκρατική διακυβέρνηση ανάμεσα στους Τούρκους και τις μειονότητες, αλλά στην πραγματικότητα, ήθελαν να τις αφομοιώσουν και ιδιαίτερα τους Έλληνες και τους Αρμένιους, οι οποίοι είχαν μεγάλη οικονομική και κοινωνική δύναμη στον χώρο.
Στον Βαλκανικό πόλεμο η Τουρκία μπορεί να χάνει σε έκταση, αλλά δεν παύει να προωθεί τα μεγάλα της σχέδια, εξοντώνοντας τους Αρμένιους σε τρεις φάσεις το 1908-1912 και στην τρίτη με την γενοκτονία του 1915. ταυτόχρονα αρχίζουν οι διωγμοί κατα των Ελλήνων της Μικρασίας και ιδιαίτερα των Ελλήνων του Πόντου.
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah