ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΜΠΝΤΟΥΛΑΧ ΟΤΣΑΛΑΝ*

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Αξιότιμοι σύνεδροι του ποντιακού συνεδρίου. Είσαστε ένας από τους αρχαιό­τερους λαούς, ο οποίος έχει υποστεί τη χειρότερη μορφή βαρβαρότητας του 20ού αιώνα με τη γενοκτονία εκ μέρους των Τούρκων.
Είμαστε δύο λαοί με πολλά κοινά βιώματα και προσπαθούμε με τον δικό μας αγώνα να διατηρήσουμε ζωντανές την πλούσια παράδοση και την αντίσταση μας.
Δημιουργήσατε, πράγματι έναν αξιόλογο και πλούσιο πολιτισμό. Πολλοί λαοί, όπως κι εσείς, έχουν φτάσει σε σημείο να απειλούνται με εξόντωση μετά από συνεχή καταπίεση, εξευτελισμούς και σφαγές.
Στο συνέδριό σας είναι σκόπιμο και απαραίτητο να εκθέσουμε τη δραματική κα­τάσταση, στην οποία βρισκόμαστε. Δεν είναι, όμως, αρκετό. Οφείλουμε να βρούμε τρόπους αγώνα που θα δρομολογήσουν πιο σημαντικές και ουσιαστικές εξελίξεις. Εμείς, με τον αγώνα μας ανασταίνουμε τον πολιτισμό των λαών της Μ. Ασίας, που είχαν ταφεί από κτηνωδία, τιμωρούμε τους υπαίτιους της βαρβαρότητας και των γε­νοκτονιών και παίρνουμε εκδίκηση για όλους τους βασανισμένους λαούς. Συμβάλ­λουμε στην παλιγγενεσία όλων αυτών των λαών, οι οποίοι ξαναζωντανεύουν μέσα από τις στάχτες. Σκοπός της ζωής μας είναι αυτή η αναγέννηση.
Η αναζωογόνηση των πολιτισμών της Μ. Ασίας είναι επιτακτική ανάγκη. Η επι­τυχία του αγώνα που διεξάγουμε θα έχει ως αποτέλεσμα μια νέα άνθηση του πολιτι­σμού σας, θα σας ενισχύσει.
Στον εθνικό απελευθερωτικό μας αγώνα, από τη μια δυναμώνουμε την εθνική μας κληρονομιά των λαών της Ανατολής, από την άλλη θαυμάζουμε τον πολιτισμό τους και αντλούμε δύναμη.
Η λύτρωση των λαών που έχουν κοινό πεπρωμένο και κοινό εχθρό θα γίνει εφι­κτή μόνον με τη δυναμική συμπόρευσή τους.
Ο τουρκικός σωβινισμός οφείλει να δώσει απαντήσεις για τις γενοκτονίες και για την πολιτική ισοπέδωση των λαών. Πρέπει να πάρουμε εκδίκηση. Οι λαοί μας πρέ­πει να ακολουθήσουν κοινή πορεία. Η ελπίδα, το θάρρος και η αποφασιστικότητα για τη νίκη θα γίνουν οδηγοί μας.
Να αποφύγουμε τον στείρο εθνικισμό και την ιδιοτέλεια. Ο αγώνας που διεξάγει ο λαός μας, με πρωτοστάτη το ΡΚΚ, άνοιξε τον δρόμο για τη σύμπραξή μας.
Η απελευθέρωση και η ανεξαρτησία των λαών μας, που ως χθες ακόμη ήταν στη σφαίρα της φαντασίας, σήμερα είναι πέρα για πέρα ορατή. Στην ένωση αυτή έχει τη θέση του και ο καταπιεσμένος τουρκικός λαός, διότι και εκείνος δεν μπορεί να ανασάνει κάτω από το τουρκικό φασιστικό καθεστώς.
Διεξάγουμε τον εθνικοαπελευθερωτικό μας αγώνα, δίνοντας μεγάλη προσοχή να μην παρασυρθούμε από στείρο εθνικισμό και στενές αντιλήψεις.
Ο τουρκικός φασισμός επιδίδεται τώρα στη Μ. Ασία σε έναν απάνθρωπο πολι­τιστικό αφανισμό. Έπρεπε να διακοπεί η απαράδεκτη επίθεση της τουρκικής αποι­κιοκρατίας, που για τη δική της επιβίωση και εξέλιξη θεωρεί απαραίτητη την κατα­στροφή όλων των άλλων πολιτισμών.
Η κουρδική επανάσταση μπορεί να δώσει τέλος σε αυτήν την πολιτισμική κατα­στροφή, είναι δυνατόν, θέλουμε να το αποδείξουμε σε όλους και το πράξαμε.
Για τις γενοκτονίες, τις θυσίες, τα βάσανα που αντιμετωπίζουν οι λαοί της Μ. Ασίας ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Το «διαιρεί και βασίλευε» των ιμπεριαλιστών έπαιξε ρόλο σε αυτή την κατάσταση.
Τώρα συνεχίζουν να κατευθύνουν το μέλλον των λαών, προκαλούν αιματοχυσίες και καταστέλλουν τα εθνικά κινήματα, τα οποία βασίζονται στην ελεύθερη βούληση και τα συμφέροντα των λαών.
Πίσω από τις γενοκτονίες και τις πολιτιστικές καταστροφές, όμως, παλαιότερα και σήμερα, βρίσκεται η πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» των ιμπεριαλιστών. Ο τουρκικός φασισμός, που είναι ο καταστροφέας των εθνών και των πολιτισμών της Μ. Ασίας, τρέφεται από τους ιμπεριαλιστές. Αυτή είναι η δύναμη που κατευθύνει τις καταστροφικές επιθέσεις του τουρκικού κράτους κατά των λαών μας.
Πρέπει να γνωρίζετε ότι κάθε επιτυχές βήμα μας είναι και για τη δική σας απε­λευθέρωση. Η ήττα της τουρκικής βαρβαρότητας από τον αγώνα του κουρδικού λαού σημαίνει και ανάσταση των Ποντίων από τη βαρβαρότητα. Είναι μια πραγμα­τικότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση θεωρώ ότι πρέπει να είστε αποφασισμένοι και γεμάτοι πίστη, ώστε να ανακτήσετε τις χαμένες σας αξίες, να βρίσκεστε σε συνεχή επαφή με τον εθνικοαπελευθερωτικό μας αγώνα, τον οποίο πρέπει να βλέπετε ως δικό σας αγώνα και εύχομαι να συνεργάζεστε μαζί μας.
Αυτό ήταν το πρωταρχικό βήμα για το ξανάνθισμα των λαών μας. Σας δηλώνου­με απερίφραστα ότι πρέπει να μας βλέπετε σαν ένα λαό και μια δύναμη που πραγμα­τοποιεί τις προσδοκίες και τα όνειρά σας.
Χαιρετίζουμε τον ποντιακό λαό και όλους τους συνέδρους με αγάπη και εκτίμηση.

Ο πρόεδρος του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν.


*Στο Δ' Παγκόσμιο Συνέδριο του Ποντιακού Ελληνισμού 
      Θεσσαλονίκη 13-16 ιουνη 1997

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah