Εμβέρ Πασάς

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016


Εμβέρ Πασάς
 Τούρκος στρατιωτικός, μέλος του νεοτουρκικού Κομιτάτου Ένωση και Πρόοδος. Γεννήθηκε το 1881 από άσημους γονείς. Σπούδασε στη Στρατιωτική Σχολή της Κωνσταντινούπολης και κατατάχθηκε στον τουρκικό στρατό με το βαθμό του λοχαγού. Υπήρξε από τους πρωτεργάτες του νεοτουρκικού κινήματος του 1908 κερδίζοντας τη φήμη εθνικού ήρωα.
Αργότερα διορίστηκε στρατιωτικός ακόλουθος στο Βερολίνο, όπου έμαθε γερμανικά και έγινε φανατικός γερμανόφιλος και θαυμαστής του πρωσσικού μιλιταρισμού. Στα 1911 πήγε από το Βερολίνο στην Τριπολίτιδα, όπου πρωταγωνίστησε στον Ιταλοτουρκικό πόλεμο.
Μετά τη συνθηκολόγηση της Τουρκίας επέστρεψε στην πατρίδα του και πήρε μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους.
 Το 1913 συμμετείχε στο πραξικόπημα των Νεότουρκων και λέγεται ότι δολοφόνησε με τα ίδια του τα χέρια τον υπουργό Στρατιωτικών Ναζημ.
Τον Ιούλη του 1913 ανακατέλαβε την Αδριανούπολη, η οποία είχε στο μεταξύ εκκενωθεί από τα βουλγαρικά στρατεύματα, προσθέτοντας ένα νέο κεφάλαιο στην πλαστή φήμη του σαν ήρωα. Ο ρόλος του στήν είσοδο της Τουρκίας στον Α' Παγκόσμιο Πολεμο με το μέρος της Γερμανίας ήταν σημαντικός.
 Υπουργός Στρατιωτικών από τον Γενάρη του 1914, οργάνωσε μια υπερφίαλη εκστρατεία κατά των Ρώσων στον Καύκασο, η οποία κατέληξε στην πανωλεθρία του Σαρικαμίς στα τέλη του 1914.
Μετά τη συνθηκολόγηση της Τουρκίας, κατέφυγε στη Γερμανία και από εκει στην Ασιατική Ρωσία, όπου είχε μια σύντομη και ταραχώδη σταδιοδρομία σαν συνεργάτης και τελικά σαν αντίπαλος των μπολσεβίκων.
  Πιστός στο παντουρκικό του όραμα ο Εμβέρ είχε μεταβεί στην Κεντρική Ασία με τις ευλογίες των μπολσεβίκων προκειμένου να συμβιβάσει τους μουσουλμανικούς λαούς της περιοχής με την νεοπαγή σοβιετική εξουσία, αλλά όταν έφτασε εκεί ύψωσε τη σημαία της επανάστασης.
Χαρακτηριστικά, ο Εμβέρ δήλωσε στους συνεργάτες του: «Αν επιτύχουμε θα γίνουμε “γαζή” (ήρωες του αγώνα για την επικράτηση του Ισλάμ) αλλιώς θα πέσουμε σαν “σεχί” (μάρτυρες) στο πεδίο της μάχης». Ο Εμβέρ σκοτώθηκε πολεμώντας τους μπολσεβίκους στα βουνά του Τατζικιστάν στις 8 Αυγούστου 1922.
Για τη στρατιωτική του αξία αναφέρονται πολλά.
 Είναι γεγονός ότι ήταν τολμηρός και θρασύς, ωστόσο δεν σημείωσε ποτέ καμιά αξιόλογη στρατιωτική επιτυχία.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah