Το Παρχάρι Κωφού

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Στις 29 Αυγούστου 1866 οι ισχυροί Τούρκοι τσοπαναραίοι Τσαλαπόγληδες κατασκήνωσαν με τα κοπάδια τους αυθαίρετα στο παρχάρι Κωφού. 
Αυτοί και πριν κατασκηνώσουν στο Κωφού  έκαναν ζημίες στα τσαΐρια (χορτολείβαδα)  και έχωναν τα πολυάριθμα κοπάδια τους παντού όπου τους άρεσε χωρίς να πάρουν υπ’ όψει τις κτηνοτροφικές ανάγκες των Σανταίων.
 Τότε που κατασκήνωσαν στου Κωφού θα τάκαναν βέβαια χειρότερα, και γι’ αυτό οι Σανταίοι τους ειδοποίησαν επιτακτικά να εγκαταλείψουν το έδαφος της  Σάντας. 0ι Τσαλαπόγληδες κώφευαν στην ειδοποίησή αυτή, και τότε οι Σανταίοι έστειλαν απ' όλες τις ενορίες αντιπροσώπους, οι οποίοι μόλις βγήκαν στο Κιμισλή και συνάντησαν τους Τσαλαπόγληδες τους συμβούλεψαν φιλικά ν' απομακρυνθούν.
 Οι αθεόφοβοι Τσαλαπόγληδες μόλις είδαν τους Σανταίους να τους μιλούν ήπια νόμισαν πως το κάνουν από αδυναμία, και δήλωσαν έντονα πως το παρχάρι ήταν δικό τους απ’ τα παλιά χρόνια. Αγανακτισμένοι οι αντιπρόσωποι της Σάντας έστειλαν αμέσως τον Σπύρο Μαντίδη στη Σάντα για  να εξεγείρει τον λαό εναντίον των Τσαλαπόγληδων. 
Το πρωί της άλλης μέρας 100 οπλισμένοι νέοι και 8 αντρογυναίκες από κείνες που είχαν τις αγελάδες τους στο παρχάρι Κωφού βγήκαν στο παρχάρι για να διώξουν τους Τσαλαπόγληδες. 0ι αντιπρόσωποι της Σάντας μόλις είδαν τους οπλισμένους άντρες και γυναίκες να σπεύδουν στη φωνή της πατρίδας τους συγκινήθηκαν και δάκρυσαν. 
Τα παλικάρια τότε πήραν κατεύθυνση προς το παρχάρι μαζί με τους αντιπροσώπους, οι δε Τσαλαπόγληδες μόλις αντίκρισαν τους οπλισμένους ξεστόμισαν βρισιές ακατονόμαστες εναντίον των Σανταίων. 
Τα παλικάρια μας τότε έτριξαν τα δόντια και έφεραν το χέρι τους στη λαβή των γιαταγανιών, έτοιμα να επιτεθούν εναντίον των Τσαλαπόγληδων και να τους κάνουν Γης Μαδιάμ. Τι στιγμή εκείνη άρχισε ο Χαράλαμπος Τσαντέκ να τραγουδά το: ώ λυγερόν και κοπτερόν σπαθί μου, και τότε οι γυναίκες σ’ ένα νεύμα του Σπ. Μαντίδη όρμησαν και χάλασαν τις καλύβες.
 0ι ψευτοπαλληκαράδες Τσαλαπόγληδες που απειλούσαν λίγα λεπτά πριν γήν και ουρανόν, δεν κινήθηκαν καθόλου, μόνο παραπονέθηκαν στον Σπ. Μαντίδη πώς δεν λογάριασε αυτός σε τίποτε την φιλία που είχαν με τον πατέρα του και τους έκαμε αυτή τη καταστροφή. 
Το επεισόδιο αυτό κατατρόμαξε πολλούς Τούρκους τσοπαναραίους, οι οποίοι, επειδή εξ αιτίας του Χάτι Χουμαγιούν δηλώθηκαν χριστιανοί οι κλωστοί της Σάντας, νόμιζαν πως δεν θα βρουν αντίσταση από κανένα κατά την κατάληψη των παρχαρίων.

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah