Περιπέτειες τριών ανταρτών της Σάντας

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Οι αντάρτες Πολυχρόνιος Τσουμπάν, Γιάννης Σωτηρόπουλος και Γεώργιος Πηλείδης αρχές του Δεκέμβρη του 1922 κατέβηκαν κατά συμβουλή του Αλή Ουζούν Χαλήλ Όγλου άπ' τα βουνά της Σάντας στο Μεχιρτσή, και πάνω στον δημόσιο δρόμο ανακατεύτηκαν με πολλούς κατοίκους των γύρω χωριών για να κατέβουν στην Τραπεζούντα.
 Στον δρόμο συνάντησαν μια γυναίκα Γαλιανίτισσα που πήγαινε με το Τούρκο εραστή της στην Τραπεζούντα. 
 
Γεώργιος Πηλείδης (1881-1972)

Αυτή γνώρισε τους τρεις αντάρτες μας και δεν μπόρεσε να συγκρατήσει την έκπληξη της. Ο εραστής της και πολλοί άλλοι Τούρκοι πήραν τότε τους αντάρτες στην πάντα, τους έφεραν σ' ένα κοντινό δάσος, τους έδειραν, τους βασάνισαν, τους λήστεψαν, και την άλλη μέρα τους  έφεραν στην Τραπεζούντα και τους παρέδωσαν στις  Αρχές.
 0ι Αρχές τους έστειλαν στο Τσεβιζλήκ με την διαταγή να εκτοπισθούν στο Ερζερούμ ή αλλού. Στο δρόμο τους  αντάμωσε κάποιος Τούρκος αξιωματικός καβαλάρης  πού τους είπε γελαστός: 
«θα μου δώσετε τα συχαρίκια παιδιά, έρχομαι με τη δική σας δικογραφία πού αναγράφει πως συμπεριλαμβάνεστε στην γενική αμνηστία, και έτσι θα σωθήτε». Μολαταύτα όταν έφθασαν οι τρείς αυτοί στο Τσεβιζλήκ οι στρατιωτικές Αρχές δεν τους άφησαν ελεύθερους, παρά τους παρουσίασαν στους Τούρκους χωρικούς της Ματσούκας και ρώτησαν να μάθουν άπ' αυτούς μήπως κάποιος έπαθε από τους τρεις αυτούς αντάρτες της Σάντας. 
Ευτυχώς κανένας Τούρκος δεν κατέθεσε επιβαρυντικά εναντίον τους, και έτσι τους γύρισαν οι αρχές πίσω στην Τραπεζούντα, οπού ταλαιπωρήθηκαν αρκετούς; μήνες  στις φυλακές , ώσπου τους χορηγήθηκε αμνηστεία επισήμως
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah