Φόνος του οπλαρχηγού Δαμιανού Τσιρίπ

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Τον Νοέμβρη του 1922 o οπλαρχηγός Δαμιανός Τσιρίπ άφησε τα βουνά της Σαντάς και κατέβηκε με τους οπλισμένους άντρες του Παναγιώτη Τσιρίπ, Κουτούζογλη Ευστάθιο, Συμεών Καλαϊδόπουλο, Χαράλαμπο Πορωζά, Γεώργιο Χoρατσή, Καλλιόπη Σπαθάρου και τον Τσακώντς στο χωριό Δίρχα για να ξεχειμωνιάσει εκεί.
 Εξω από το χωριό βρισκόταν μια σπηλιά, και σ' αυτή διέμενε ο Δαμιανός με τα παλικάρια του. Αν και γύρω απ' τη Δίρχα βρίσκονταν πολλά  τουρκοχώρια, μολαταύτα ο Δαμιανός τόλμησε όχι μονάχα να ζήσει μπροστά στη μούρη των Τούρκων, παρά και να κάνει και μερικές επιδρομές στα γύρω τουρκοχώρια για να προμηθευτεί τα απαραίτητα προς συντήρηση της ομάδος του. 
 
Σην Σαντά

Οι Τούρκοι αμέσως  έμαθαν το λημέρι του, ειδοποίησαν τις στρατιωτικές  Αρχές και μια μέρα του Δεκέμβρη στρατός και τσετέδες περικύκλωσαν τη σπηλιά και έριχναν ακατάπαυστα εναντίον των ανταρτών.
 Οι άντρες του Δαμιανού ανταπέδωσαν τα πυρά, μα τραυματίσθηκαν όλοι, μαζί και η Καλλιόπη, και έφυγαν νύχτα στην Τραπεζούντα. Ο Δαμιανός βρέθηκε εκτεθειμένος στα πυρά των Τούρκων και σκοτώθηκε, οι δε Τούρκοι τον βρήκαν την επόμενη της συμπλοκής νεκρό στη σπηλιά, έκοψαν το κεφάλι του και το περιέφεραν στα σοκάκια της Τραπεζούντας. 
Στη συμπλοκή εκείνη παρά λίγο να σκοτωθούν όλοι οι άντρες του Δαμιανού, μα για καλή τους τύχη έπεσε κατακλυσμιαία βροχή που εμπόδισε τους Τούρκους να δράσουν αποτελεσματικά.
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah