Φόνος 8 Τούρκων εις Κερχανάδες

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

 Ο Λαμπρίκας Σιαμανίδης μας αφηγήθηκε τα παρακάτω:

Τέλη Αυγούστου του 1923 κατέβηκαν 20 Τούρκοι του χωρίου Άσια στο Ζουρνατσάντων και στους Κερχανάδες, και από κεί ήσαν έτοιμοι να παν στο Πιστοφάντων για να λαφυραγωγήσουν την ξυλεία και τα κεραμίδια των σπιτιών.
Γεφύρ' σον Γιάμπολη
 Πολλοί αντάρτες με τον αρχηγό Ευκλείδη πέρασαν το γεφύρι. Ζουρνατσάντων—Πιστοφάντων και ταμπουρώθηκαν καλά παρακάτω από το Αναπαυτέρ. Λίγοι άλλοι αντάρτες κρύφτηκαν στούς Κερχανάδες στο ρέμα της Αγίας Κυριακής και περίμεναν τους Τούρκους να εμφανισθούν. 
Πέρασαν πρώτα το γεφύρι τρεις Τούρκοι και έπεσαν στην ενέδρα τού Ευκλείδη, ο οποίος διέταξε, να εκτελεσθούν αμέσως. Οι άλλοι πού έφτασαν στους Κερχανάδες έκαμαν να γυρίσουν πίσω, μα τους πυροβόλησαν οι αντάρτες της δεύτερης ενέδρας και σκότωσαν 5 απ αυτούς. 
Οι υπόλοιποι, ο Ιμπραήμ Τσαούς και 10 γυναίκες αιχμαλωτίσθηκαν και φέρθηκαν στο Παϊράμ κοντά στο γεφύρι, όπου ήσαν οι αντάρτες έτοιμοι να τις εκτελέσουν. Εκεί ο Ευκλείδης τις χάρισε τη ζωή, κι αυτές κατασυγκινημένες φιλούσαν τα χέρια και τα πόδια των ανταρτών. 
Μεσ' στις 10 γυναίκες ήταν και μια 16χρονη ομορφούλα,    την οποίαν ορέχτηκε κάποιος αντάρτης συγγενής του αρχηγού και την κράτησε για λίγα λεπτά της ώρας, μα τόμαθε ο Ευκλείδης, μάλωσε τον αντάρτη και έδωσε στο κορίτσι την ελευθερία του.
 Έτσι και το κορίτσι αυτό και όλες οι τουρκάλες πήγαν και διαλάλησαν στο χωριό τους την γενναιοψυχία των ανταρτών.
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah