ΟΙ Ελληνοπόντιοι της Ρωσίας

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012


Πολλές δεκαετίες μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών του 1922, οι Ελληνοπόντιοι της Ρωσίας παρέμεναν άγνωστοι στο ευρύ ελληνικό κοινό, εξ αιτίας πολιτικών σκοπιμοτήτων και από τις δυο πλευρές.
 Στη Ρωσία τους θεωρούσαν εχθρούς του κομμουνιστικού καθεστώτος, συνεργάτες της αντίδρασης, και στην Ελλάδα τους είχαν για κομμουνιστές. Έτσι η συντηρητική παράταξη απέφευγε να κάνει λόγο γι αυτούς, ενώ οι αριστεροί τους είχαν απομονώσει, δεχόμενοι την άποψη των Σοβιετικών ότι οι Ελληνοπόντιοι της Ρωσίας ήταν αντικομουνιστές.
Η πραγματικότητα ήταν διαφορετική. Οι Ελληνοπόντιοι της Σοβιετικής ένωσης ήταν και αριστεροί, με σημαντικές θυσίες στον αγώνα για την επικράτηση της επανάστασης κατά την διάρκεια της κατά τα κατοπινά χρόνια, και αντιδραστικοί, που έφυγαν σιγά προς την Ελλάδα, όταν τους δινόταν η ευκαιρία.
 Ένα μεγάλο μέρος των κομμουνιστών  Ελληνοποντιων εξόντωσε το σταλινικό καθεστώς, με τις εκτοπίσεις στη Σιβηρία. Ανάμεσα τους πνευματικοί άνθρωποι , που τους εξαφάνισαν οι σταλινικοί στα στρατόπεδα της Σιβηρίας.
Οι Έλληνες της Σοβιετικής Ένωσης προέρχονταν κυρίως από τον μικρασιατικό Πόντο, απ' όπου κατέφυγαν στα ρωσικά εδάφη σε διάφορες χρονικές περιόδους, μετά από τους τούρκικους διωγμούς , που εντείνονταν κατά τις ελληνοτουρκικές και τις ρωσοτουρκικες συγκρούσεις, όπως η Ελληνική Επανάσταση του 1821, ο ρωσοτουρκικός πόλεμος του 1897, η αποχώρηση των Ρώσων από τον Πόντο μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 κ.α.
Οι περιοχές όπου έζησαν οι Ελληνοπόντιοι ήταν η νότια Ρωσία, η Ουκρανία, η Γεωργία, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν , η Οσσετία, το Καζακστάν(κατά την σταλινική περίοδο) κ.τ.λ. Το Κ.Κ.Ε., όταν οι χειλάδες πολιτικοί πρόσφυγες του εμφύλιου (1947-1949) στάλθηκαν από τους Σοβιετικούς να ζήσουν στην περιοχή της Τασκένδης, είχε απαγορεύσει κάθε επαφή με τους «αντιδραστικούς... Ρωσοποντιους».
Πολλοί από τους Ελληνοπόντιους της Σοβιετικής Ένωσης είχαν ελληνική υπηκοότητα και ελληνικά διαβατήρια, ενώ άλλοι υπέκυψαν στις πιέσεις και άλλαξαν ακόμη και τα ονόματα τους , ενώ δεν μιλούσαν  καθόλου ελληνικά. Στις περισσότερες περιοχές μιλούσαν ρωσικά αλλά και τούρκικα(στην περιοχή της Τσάκας), γεωργιανά, αρμένικα κ.α.
Η απαγόρευση της ελληνικής γλώσσας , των ελληνικών σχολείων, των εκκλησιών, των συλλογών, των έντυπων, είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί πολύ ο αριθμός εκείνων που μιλούσαν την ποντιακή διάλεκτο  ή την νεοελληνική γλώσσα.

Share
 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah