Βάψιμο κοκκινων αυγών (Κόκκινα ωβά)

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011



Παλιότερα έβαφαν τα πασχα­λινά αυγά με κρεμμυδόφυλλα. Έπαιρναν φλούδες από ξερά κρεμμύδια και τούλι από μπομπονιέρες που το έκοβαν έτσι ώστε να μπορούν να το τυλί­ξουν γύρω από το αυγό και να το δέσουν.

 Κατόπιν κάλυπταν όλο το αυγό ή ένα μέρος του με φλούδες κρεμμυδιού, μετά το τύλιγαν σφιχτά με ύφασμα και το έδεναν με κλωστή. Έβαζαν τα αυγά σε βραστό νερό με ξύδι και τα έβραζαν. Ύστερα από 10 λεπτά τα έβγαζαν, αφαιρούσαν την κλωστή και τα κρεμμυδόφυλλα.
 Στα αυγά είχαν σχημα­τιστεί διάφορες αποχρώσεις. Τα άλειφαν με λάδι και τα σκούπι­ζαν. Συχνά στο νερό με το ξύδι πρόσθεταν κόκκινη μπογιά έτσι τα αυγά βάφονταν κόκκινα εκτός από τα σημεία που ήταν δεμένα τα κρεμμυδόφυλλα και σχηματιζόντουσαν διάφορες αποχρώσεις.
Επίσης τα διακο­σμούσαν με φύλλα ματζουράνας, αμπερόριζας κ.ά, έτσι ώστε μετά το βράσιμο να μένουν αποτυπωμένα στο αυγό το σχή­μα και το χρώμα του φυτού.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah