Παλιότερα έβαφαν τα πασχαλινά αυγά με κρεμμυδόφυλλα. Έπαιρναν φλούδες από ξερά κρεμμύδια και τούλι από μπομπονιέρες που το έκοβαν έτσι ώστε να μπορούν να το τυλίξουν γύρω από το αυγό και να το δέσουν.
Κατόπιν κάλυπταν όλο το αυγό ή ένα μέρος του με φλούδες κρεμμυδιού, μετά το τύλιγαν σφιχτά με ύφασμα και το έδεναν με κλωστή. Έβαζαν τα αυγά σε βραστό νερό με ξύδι και τα έβραζαν. Ύστερα από 10 λεπτά τα έβγαζαν, αφαιρούσαν την κλωστή και τα κρεμμυδόφυλλα.
Στα αυγά είχαν σχηματιστεί διάφορες αποχρώσεις. Τα άλειφαν με λάδι και τα σκούπιζαν. Συχνά στο νερό με το ξύδι πρόσθεταν κόκκινη μπογιά έτσι τα αυγά βάφονταν κόκκινα εκτός από τα σημεία που ήταν δεμένα τα κρεμμυδόφυλλα και σχηματιζόντουσαν διάφορες αποχρώσεις.
Επίσης τα διακοσμούσαν με φύλλα ματζουράνας, αμπερόριζας κ.ά, έτσι ώστε μετά το βράσιμο να μένουν αποτυπωμένα στο αυγό το σχήμα και το χρώμα του φυτού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου