Βαρενικα(Παραδοσιακα Ζυμαρικα)

Τρίτη 15 Απριλίου 2008

Κάνουμε τη ζύμη με αλάτι και νερό (παρακάτω υπάρχει η διαδικασία
κατασκευής της ζύμης αναλυτικότερα). Κόβουμε τη ζύμη και την
ανοίγουμε το μέγεθος ενός ποτηριού. Στην γέμιση χρησιμοποιούμε
τυρί και μετά το κλείνουμε . Αυτό παίρνει το σχήμα ενός
μισοφέγγαρου.

Τα βράζουμε στην κατσαρόλα με μπόλικο νερό που
κοχλάζει (γιατί αν δεν κοχλάζει το νερό, τα ζυμαρικά μας κολάνε). Αφού
βράσουν, τα στραγγίζουμε και τα περιχύνουμε με λίγο λυωμένο
βούτυρο. Αν θέλουμε όμως τα τηγανίζουμε. Τρώγονται συνήθως με
γιαούρτι.


Πώς γίνονταν τα ζυμαρικά παλιότερα:

Συνήθως οι Πόντιοι γινόντουσαν μια παρέα 9-10 ατόμων, γιατί
χρειάζονται αρκετά άτομα για να γίνουν κάποια ζυμαρικά. Τα
ζυμαρικά που συνήθως έκαναν ήταν: μακαρίνα ζωγρό, μακαρίνα ξερό,
πέτουρα ή κους-κους. Ακόμα έκαναν πλιγούρι που το χρησιμοποιούσαν αντί για ρύζι.

Το πλιγούρι γίνεται απο σιτάρι το οποίο βράζουμε, στεγνώνουμε και
μετά το αλέθουμε σε μύλο.

Η ζύμη για τα μακαρόνια γίνεται απο αλεύρι και νερό. Είναι ίδια και για
τα ζωγρά(φρεσκα) και για τα ξερά. Η διαφορά είναι οτι το ζωγρό(φρεσκο) τραβάει λίγο το φύλλο, κόβεται σε μακαρόνια, το αφήνουμε να στεγνώσει και στο τέλος το βάζουμε στο φούρνο για να ξεραθεί και να ροδίσει λίγο.

Ομως η ξερή μακαρίνα και το πέτουρο είναι έτοιμα φαγητά, γιατί δεν χρειάζεται να βράσεις νερό και να τα βάλεις μέσα, αλλά τα βάζεις σε ένα μπωλ και ρίχνεις απο πάνω τους το νερό για λίγα λεπτά ώσπου να μαλακώσουν.

Για να κάνεις μακαρόνια χρειάζονται πολλά άτομα.Οταν γίνει η ζύμη
χρειάζονται τρία άτομα για να ανοίγουν τα φύλλα, άλλα δύο για να τα
μεταφέρουν στους χώρους όπου απλώνονται για να σεγνώσουν και
υπάρχουν δύο άντρες, που λέγονται κόπτες, οι οποίοι τυλίγουν το
φύλλο ανάλογα με το σχήμα που θέλουν να δώσουν στο μακαρόνι και
το κόβουν.
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah