Κοινοτικό Ιατρείο στη Νέα Σάντα

Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

Δίπλα στο σχολείο ήταν το Κοινοτικό κατάστημα παλιά το έλεγαν ιατρείο γιατί μέχρι το 1927 στεγαζόταν το ιατρείο και πρώτος γιατρός του χωριού ήταν ο Ιωαννίδης και συνεργαζόταν με τον φαρμακοποιό Γεώργιο Ροδόπουλο (Φέρσαλον).


Δημοτικό Σχολείο

Το 1929 που  η Σάντα έγινε κοινότητα μεταφέρονται τα μητρώα από τον Δρυμό, οπότε μεταφέρεται και το ιατρείο στο σπίτι του φαρμακοποιού.

Στο ιατρείο αυτό όλοι οι κάτοικοι οφείλουν πολλά, γιατί όταν εγκαταστάθηκαν οι Σανταίοι στον τόπο αυτό η πνευμονία και η φυματίωση θέριζαν τους κατοίκους. Αυτό ίσως να οφείλεται στην κακή διατροφή και διαμονή. Γιατί ας μην ξεχνάμε την άθλια οικονομική κατάσταση που αντιμετώπιζαν στα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης τους. Το υγιεινό και ορεινό κλίμα στο οποίο ήταν συνηθισμένοι τους έλειπε τώρα και ίσως ήταν αιτία για τις αρρώστιες τους.

Σε αυτές τις  δύο σοβαρές  αρρώστιες ο Φέρσαλος μέρα νύχτα αγωνιζόταν δίπλα στο ασθενή με τα ελάχιστα φαρμακευτικά μέσα από τα οποία ορισμένα κατασκεύαζε ο ίδιος.

Δεν ήταν μόνο οι αρρώστιες, υπήρχαν και οι αιμορραγίες, μικροτραυματισμοί, σε όλα έδινε τις πρώτες βοήθειες ακόμα έκανε μικροχειρουργικές επεμβάσεις, εξυπηρετούσε τα γύρω χωριά, υπήρχε κατά κάποιο τρόπο ιατρική περίθαλψη εκείνα τα χρόνια.

Αγροτικό Ιατρείο 

Όλοι οι Σανταίοι πρέπει να τον ευγνωμονούν και η μνήμη του να είναι αιώνια…


Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah