Η ολοκλήρωση της τελετής των εγκαινίων

Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Η πρώτη ημέρα των εγκαινίων του Φροντιστηρίου συνεχίζεται με σύντομο λόγο του γιατρού Ευφραιμίδη Αδάμ με θέμα «Περί ομονοίας πολιτών» και κλείνει με ολιγόλεπτη θερμή προσφώνηση του Μητροπολίτη Τραπεζούντας Κωνσταντίου, ο οποίος, εκτός των άλλων, συγχαίρει τους συμπολίτες του για το μέγα αυτό κατόρθωμα, την ταχεία, δηλαδή, αποπεράτωση του μεγαλοπρεπούς σχολικού κτιρίου.
Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 15 Σεπτέμβρη, πραγματοποιείται η επίσημη τελετή. Μετά τη θεία λειτουργία που τελείται και πάλι χοροστατούντος του Μητροπολίτη, προσέρχονται στο Φροντιστήριο, εκτός του Μητροπολίτη, οι επίσημες Αρχές και τα στελέχη της ελληνικής κοινότητας, ο Νομάρχης Τραπεζούντας Καδρή Μπέης, ο στρατιωτικός διοικητής Τραπεζούντας, οι Πρόξενοι των ξένων χωρών και οι αντιπρόσωποι των διαφόρων άλλων κοινοτήτων.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφωνεί στην τουρκική γλώσσα ο δικηγόρος Νικόλαος Ορφανίδης, ο οποίος αναφέρεται στη σημασία του έργου, που ολοκληρώνεται με την έγκριση του Σουλτάνου και την υψηλή προστασία του Νομάρχη. Στη συνέχεια, ο Διευθυντής του Φροντιστηρίου Ματθαίος Παρανίκας με ένα σύντομο λόγο του αναφέρεται στην ιστορία του Φροντιστηρίου και, τέλος, ο Μητροπολίτης, στην τουρκική επίσης, προσφωνεί τους παρόντες, ευχαριστώντας τους επισήμους προσκεκλημένους για την παρουσία τους. Έτσι λήγει η τελετή των εγκαινίων "εν μέσω της γενικής χαράς πάντων των ομογενών, εν τη ψυχή των οποίων ανεξάλειπτον αφήκεν την εντύπωσιν η επί δύο ημέρας γενομένη πρωτοφανής διά την ημετέραν πόλιν τελετή των εγκαινίων του νεοδμήτου Φροντιστηρίου Τραπεζούντας".


ΑΝΤΩΝΗ Υ. ΠΑΥΛΙΔΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ
 «ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΝΤΟΥ» ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 24

"ΤΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ (1900-1914) και η ιδεολογική κυριαρχία των Ελλήνων στον Πόντο"

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah