Η ΤΑΒΑΡΑ (Ο Εφιάλτης)

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Με το όνομα αυτό ήταν γνωστός ο εφιάλτης. Την ταβάραν την φανταζόταν ο λαός ως το πιο κακό ον, το οποίο μέσα στη νύχτα επισκεπτόταν τους κοιμωμένους με την απαίσια και τρο­μερή μορφή του και καθόταν επάνω στο στήθος του κοιμωμένου και τον πίεζε, με το τρομερό βάρος του τον ταλαιπωρούσε σε βαθμό αφάνταστο προκαλώντας του φρίκη.


Η ταβάρα έμπαινε στα σπίτια και των πλουσίων και των φτωχών και βασάνιζε αδιάκριτα άντρες και γυναίκες, νέους και γέρους. Πίστευαν όμως ότι αυτή κυρίως βασάνιζε εκείνους τους ανθρώπους, οι οποίοι ήταν ασεβείς, κοιλιόδουλοι, βλάστημοι, κλέφτες, κακούρ­γοι και εγκληματίες, τους οποίους από την πίεση του βάρους της υποχρέωνε να ομολογήσουν τις πράξεις τους.
Επίσης όχι σπάνια επισκεπτόταν η ταβάρα και εκείνους από τους ανθρώπους, οι οποίοι αν και ήταν καλοί, συνέβαινε όμως να ξεχάσουν να κάνουν την προσευχή τους προτού κοιμηθούν. Γι αυτό όσοι από αυτούς κατόρθωναν κατά την ώρα της τρομε­ρής πίεσης της ταβάρας να προφέρουν το «Πάτερ ημών» ή το «Πιστεύω» ξυπνώντας, σώζονταν από τα χέρια της.
Οι γονείς, για να σπρώξουν τα παιδιά τους στην προσευχή, συχνά συνιστούσαν σ' αυτά ότι, αν θέλουν να αποφύγουν την ταβάραν και γενικά τα κακά όνειρα, πρέπει απαραίτητα προτού κοιμηθούν να κάνουν την προσευχή τους, σύσταση που εκτελούσαν από φόβο προς την ταβάραν.

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah