Το Κοτσαγγέλ'

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

Ανήκει στην κατηγορία των συρτών χορών, που συναντιούνται ο' όλα τα μέρη της Ελλάδας. Χορεύεται σε σχήμα φουρκέτας (= εξάρτημα των μαλλιών), ένα από τα σχήματα που κάνει το φίδι. Ο συμβολισμός είναι φανερός, γιατί το φίδι από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα ακόμη σε πολλές αγροτικές περιοχές θεωρείται προστάτης του σπιτιού. Στο φίδι, τη θεά προστάτιδα του σπιτιού, χρωστά την καταγωγή του ο χορός αυτός. Λέγεται ακόμη ότι ο Θησέας χόρεψε παρόμοιο χορό γιορτάζοντας τη νίκη του στην πάλη με το Μινώταυρο.
Το πάρσιμον τη νύφες

Στην περιφέρεια της Ματσούκας τον έλεγαν και Κοτσ' γιατί οι χορευτές χρησιμοποιούσαν πολύ τη φτέρνα (κότσ') όταν χόρευαν.
Με τον καιρό ο χορός επικράτησε να χορεύεται το ξημέρωμα της Δευτέρας μετά το γαμήλιο γλέντι και αποτελεί συνήθως το σύνθημα για την επίθεση στα κοτέτσια.
Επικράτησε δηλ. το έθιμο οι συγγενείς της νύφης, χορεύοντας αυτόν τον χορό, να περιδιαβαίνουν τα κοτέτσια των συγγενών του γαμπρού και να μαζεύουν κότες και να τις κάνουν σούπα, ώστε με ανανεωμένες δυνάμεις αν συνεχίσουν το γλέντι μέχρι το πρωί.


Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah