Δημήτριος Σ. Νικοπολιτίδης

Τρίτη 7 Αυγούστου 2018


Φιλόλογος και συγγραφέας θεατρικών έργων στην ποντιακή διάλεκτο ο Δη­μήτρης Νικοπολιτίδης γεννήθηκε στο Κιλκίς το 1925 από Πόντιους γονείς από το Καρς. Τελείωσε στη γενέτειρα του το δημοτικό και το γυμνάσιο και στη συνέχεια σπούδασε φιλολογία στη φιλοσοφική σχολή του Αριστοτέλειου Πα­νεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.
Υπηρέτησε ως κα­θηγητής στο ιδιωτικό γυμνάσιο Κρύας Βρύσης Ν. Πέλλας, στην εμπορική σχολή Κομοτηνής (οικονομικό γυμνάσιο), στο δημόσιο γυμνάσιο Κρύας Βρύσης, στο γυμνάσιο Νέας Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης και ως διευθυντής στο γυμνασια­κό παράρτημα Αγίου Αθανασίου (του Α' γυμνα­σίου θηλέων Θεσσαλονίκης), στο γυμνάσιο Εράτυρας Νομού Κοζάνης, στο ΙΓ' και Δ' γυμνάσια Θεσσαλονίκης και, με απόσπαση, στο λυκειακό τμήμα της θεολογικής σχολής της Χάλκης, στην Κωνσταντινούπολη, από το 1974 έως το 1980. Επίσης, ως γυμνασιάρχης στο Α' γυμνάσιο αρ­ρένων Αλεξάνδρειας νομού Ημαθίας, στο Β' γυ­μνάσιο και Β' λύκειο Κιλκίς και ως αναπληρω­τής στη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κιλκίς.
Έγραψε και παρουσίασε στη σκηνή με μαθητές του τις παρακάτω ποντιακές κωμωδίες: «Ο πρόεδρον τη χωρί'», «Όλια για την Παναΐλαν», «Χωρίς εσέν' 'κι ίνουμαι, χωρίς εσέν' 'κ' ευτάω». Έγραψε και τέταρτη ποντιακή κω­μωδία, με τίτλο «Η Λίτα εγάνωσεν τα πουλούλια», που παίχτηκε με ερασιτέχνες ηθοποιούς σε πολλές πόλεις της Γερμανίας, σε σκηνοθεσία του άλλοτε πρωταγωνιστή μαθητή του στο γυμνάσιο Κρύας Βρύσης Λευτέρη Τελίδη, δάσκαλο από το 1975 στη Γερμανία.
Πολύ καλός γνώστης της ποντιακής διαλέκτου (στη γραφή και στην προ­φορά), επιμελήθηκε περισσότερα από τριακόσια ανέκδοτα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Ποντιακή Εστία» και σε τοπικές εφημερί­δες. Το έργο της ζωής του είναι το «Λεξικό της Ποντιακής Διαλέκτου» (αντίστροφο: από τη νεοελληνική στην ποντιακή), που ετοιμάζεται για έκδοση από το Σωματείο «Παναγία Σουμελά».


Ήταν  μέλος της συντακτικής επιτροπής του τρι­μηνιαίου περιοδικού «Ποντιακή Εστία».

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah