Πως να αγαπάτε την ποίηση (μεταξύ σοβαρού και αστείου)

Παρασκευή, 25 Μαΐου 2018

Σας είπε κάποιος που ξέρει, διαβάσατε κάπου κάποιον που εμπιστεύεστε, για κάποιο ποίημα ότι είναι δυνατό, φοβερό, ωραίο, καταπληκτικό κ.α.

Διαβάστε το. Δεν σας άρεσε; Διαβάστε το άλλη μια φορά, όμως φωναχτά και προσπαθήστε να πιάσετε το νόημά του, να ακούτε τον ρυθμό, να απολαμβάνετε τη ρίμα. Βρήκατε λέξη που δεν καταλάβατε; Πάρτε στα χέρια σας το λεξικό.
Διαβάζοντας το την τρίτη φορά προσπαθήστε να εκτιμήσετε το κοινωνικό του όφελος, τον βαθμό της επιρροής του πάνω στην ανθρώπινη ψυχή.
Την τέταρτη φορά προσπαθήστε να το διαβάσετε ως κριτικός. Βρείτε τα ψεγάδια του και τα προτερήματά του (βεβαίως κατά τη γνώμη σας). Μήπως θα χρησιμοποιούσατε κάποια άλλη λέξη, κάποιο άλλο συνώνυμο; Μήπως κάποιος στίχος αξίζει να το θυμάστε σαν γνωμικό;
Και την πέμπτη φορά διαβάστε το φωναχτά, σαν να βρίσκεστε στην σκηνή και απαγγείλετε το ποίημα.
Αν μου πείτε, ότι το ποίημα συνεχίζει να μη σας αρέσει, δε θα σας πιστέψω!
Λίγο παράξενο, αλλά η ακολουθία «δεν αρέσει – αρέσει» ισχύει όχι μόνο στο εσωτερικό, πνευματικό, αλλά και στο σωματικό επίπεδο. Λίγοι είναι αυτοί που μπορούν με ειλικρίνεια να πουν, ότι τους είχε αρέσει ο πρώτος καφές ή η πρώτη μπίρα.
Παράξενο, αλλά η αντίθετη ακολουθία «αρέσει – δεν αρέσει» επίσης ισχύει στη ζωή των ανθρώπων. Στους περισσότερους στην αρχή αρέσουν οι έπαινοι, οι κολακείες, τα ευχάριστα ψέματα, (ακόμη και η αγάπη από την πρώτη ματιά) που όμως μετά καταστρέφουν την εσωτερική, πνευματική δύναμη του ανθρώπου.

Και, παρακαλώ! Η δύναμη και η σταθερότητα της ακολουθίας στην φυσική υποδομή, στο κορμί μας: Σε πάρα πολλούς στην αρχή (σε μερικούς μέχρι το θάνατο) πολύ αρέσουν τα γλυκά (σοκολάτες, τούρτες κ.α), ή τα αλμυρά και μετά δεν ξέρουν πως να απαλλαχθούν από την εξάρτηση.
Λοιπόν! Μόλις τώρα γεννήθηκε ένας σπουδαίος νόμος.
Ο Νόμος του Γιώργου Σοϊλεμεζίδη
«Εάν κάτι σας αρέσει και το ποθείτε  με την πρώτη επαφή, αυτό σημαίνει ότι στη συνέχεια θα καταλήξετε στο να προκαλεί προβλήματα στην ψυχική και σωματική ακεραιότητά σας.
Εάν όμως κάτι με την πρώτη επαφή σας άφησε αδιάφορο, τότε «Προσοχή!», συναντήσατε αυτό που θα φέρει στη ζωή σας τη γαλήνη και την αρμονία».

Στο επόμενο άρθρο μου θα σας παρουσιάζω τα καλύτερα (βεβαίως κατά τη γνώμη μου) ποιήματα που έχω μεταφράσει, και τουλάχιστον δυο αναγνώστες θα κάνω λάτρες της ποίησης.Γιώργος Σοϊλεμεζίδης

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah