Πώς καταποντίστηκαν τα οράματα για μεγάλη, ανεξάρτητη και δημοκρατική πατρίδα;

Τρίτη 22 Μαΐου 2018


Το Ναύπλιο κατά την άφιξη του Καποδίστρια στις 7 Ιανουαρίου 1828, έργο άγνωστου ζωγράφου (Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα).
Όπως είναι γνωστό, οι ευρωπαϊκές Δυνάμεις, υποστηρίζοντας σταθερά την ακεραιότητα της οθωμανικής αυτοκρατορίας — πολιτική που είχε διαμορφωθεί σε δόγμα — αντιμετώπισαν, από την πρώτη στιγμή, με εχθρότητα την Επανάσταση και απέκρουσαν τη δημιουργία ανεξάρτητου και ισχυρού ελληνικού έθνους. 
Τα αίτια αυτής της κοινής πολιτικής:
 1. Τα μοναρχικά καθεστώτα και κυρίως ο σκληρός πυρήνας τους (η Ιερά Συμμαχία) καταπολεμούσαν με αδιαλλαξία κάθε εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα.
 2. Ένα νέο ανεξάρτητο έθνος στην ευαίσθητη περιοχή τής ΝΑ Ευρώπης θα μπορούσε, ελεγχόμενο από τη μια ή την άλλη ανταγωνίστρια Δύναμη, να διαταράξει την ασταθή ισορροπία και να προκαλέσει κρίση στο περιλάλητο Ανατολικό Ζήτημα. 
3. Ανεξάρτητη Ελλάδα σήμαινε ραγδαία ανάπτυξη του δυναμικού ελληνικού ναυτικού με καταστροφικές συνέπειες για τα οικονομικά συμφέροντα των Δυνάμεων.
 4. Ο φιλελεύθερος και δημοκρατικός χαρακτήρας του ξεσηκωμού, όπως αποτυπώθηκε στα τοπικά πολιτεύματα και τα συντάγματα — πρόκληση  και απειλή για τον ευρωπαϊκό δεσποτισμό — προκαλούσε αποστροφή και ανησυχίες σε όλα τα ανακτοβούλια. 
5. Τέλος, η αναγέννηση ενός έθνους με ένδοξες και παγκόσμιας ακτινοβολίας πολιτιστικές περγαμηνές σε μια τόσο νευραλγική περιοχή θα μπορούσε να αλλάξει όχι μόνο τον γεωπολιτικό χάρτη αλλά και τον ρού της ευρωπαϊκής ιστορίας.

Κυριάκος Σιμόπουλος
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah