Οι Σαββάντ.

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Κατά την παράδοση ζούσε στο Ισχανάντων κατά τον Μεσαίωνα κάποιος Σάββας, προύχοντας ονομαστός και με­γάλος κτηματίας. Είχε στην κατοχή του χιλιάδες στρέμματα λιβάδια και δάση μέσα στην περιοχή του Ισχανάντων. 
Αγία Κυριακή Ισχανάντων
Επίσης είχε κτή­ματα και στο Φτελέν εκεί όπου βρίσκεται το χωριό Δώδεκα  Αλάτια. Με το πέρασμα των αιώνων το όνομα του Σάββα λησμονήθηκε και κανένας από τους απογόνους του δεν φέρει σήμερα το επώνυμο Σαββίδης. 
Ήρθε και πέρασε ο Μεσαίωνας, ήρθε και πέρασε η άλωση της Τραπεζούντας, και οι απόγονοι του Σάββα γενικά μεν και συνολικά διαφύλαξαν το προπατορικό επώνυμο Σαββάντ, μα το αντικατέστησαν αργότερα με πολλά άλλα. Στον σημερινό αιώνα  ανέρχονταν οι Σαββάντ σε 100 περίπου οικογένειες εκτός εκείνων που μετανάστεψαν στη Ρωσία, και λέγονταν Εφραιμάντ, Αρκουράντ, Καγκελάντ, Σπυριδάντ (Τσουμπανάντ), Κεντσογλάντ, Γαρατσαλάντ. 
Οι Σαββάντ αυτοί ήσαν κληρονόμοι της κτηματικής περιουσίας  του Σάββα και κάτοχοι μεγάλων εκτάσεων της περιοχής Ισχανάντων, πολλοί δε απ' αυτούς, προ παντός οι Αρκουράντ, κατόρθωσαν να ζήσουν στη Σαντά με το εισόδημα των μεγάλων κτημάτων τους πού είχαν στό Ισχανάντων και στα Δώδεκα Αλάτια. 
Μερικοί λένε πως ναι μεν οι Σαββάντ κατείχαν μεγάλες εκτάσεις γης στο Ισχανάντων, μα την έκταση του χωριού Δώδεκα  Αλάτια την αγόρασαν κα­τά το 1800 με την πρωτοβουλία του τσέλιγκα Καγκέλ από κάποιον Τούρκο αγά των πλησιόχωρων της Σαντάς στις αρχές του Ιθ' αιώνα.
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah