Πάνω απο του Ζουρνατσάντων λίγο παρακάτω από την κορφή της βουνοσειράς βρίσκεται μικρός βράχος που λέγεται τη Μουρουζίνας το λιθάρ.
Γι' αυτόν τον βράχο ακούστηκε να πει ο παππούς του κ. Αρ. Χλωρίδη τα παρακάτω:
Μαστορείο και πεγάδ' τη Τσακμάχ σην Σαντά τη ενορίας Πιστοφάντων |
"Κάποια Σανταία Ρωμάνα που, λεγόταν Μουρουζίνα έστησε την καλύβα της επάνω σ' αυτόν τον βράχο, και πολλά χρόνια επαρχάρευεν εκεί.
Κάποτε την πείραξε η υγρασία της τοποθεσίας εκείνης και εγκαταστάθηκε κοντά στου Γαβρά το μαστορείον που βρισκόταν πάνω από την τοποθεσία Κερχανάδες. Μα κι εκεί την πείραξε η υγρασία, και τότε η Μουρουζίνα με όλο το συγγενολόι της εγκατέλειψε την Σάντα και έφυγε στην Αυλήαννα του Γκιουμουσχανέ"(σ.σ. Αργυρούπολη).
Από την αφήγηση του παραπάνω γέρου καταφαίνεται ότι γόνοι του ονομαστού οίκου των Μουρούζηδων ζούσαν στη Σαντά, και στην εποχή των Κομνηνών κι αργότερα. Όσον αφορά τη Γαβρά το μαστορείον (εργαστήριο του Γαβρά), γι αυτό διχάζονται οι γνώμες. Πολλοί γέροι του Ισχανάντων υποστήριζαν την γνώμη ότι από τον Μεσαίωνα ακόμα η Σαντά ευτύχησε να δεχτεί γόνους του ένδοξου οίκου των Γαβράδων, οι οποίοι παρέμειναν στην Σαντά ως τις μέρες μας.
Ένας απ' αυτούς, κατά την γνώμη των γέρων Ισχανανταίων, διάσημος μεταλλουργός, έφτιαξε κατά τόν Μεσαίωνα το εργαστήρι του στην τοποθεσία τη Γοργόρ το λιθάρ, και άφησε μνήμη αθάνατη.
Αντίθετα μας λέγει ο κ. Αρ. Χλωρίδης ότι ο μεταλλουργός Γαβράς έφτιαξε το εργαστήρι του στην τοποθεσία Κερχανάδες κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας, ότι ο Γαβράς αυτός ήταν τύπος έκφυλος, και ότι μιλούσαν γι αυτόν με περιφρόνηση οι Ζουρνατσανταίοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου