RAVISHED ARMENIA 1919 : Η πρώτη ταινία που περιγράφει την γενοκτονία των Αρμενίων...

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Η πρώτη ταινία σχετικά με τη γενοκτονία των Αρμενίων έρχεται στο φως ήδη από το 1919, όταν οι μνήμες του τραγικού γεγονότος ήταν σχετικά πρόσφατες. Η "Οργισμένη Αρμενία" του Oscar Apfel (γνωστή και ως "Δημοπρασία Ψυχών") βασίστηκε στο βιβλίο των απομνημονευμάτων της Aurora Mardiganian, που, παρεμπιπτόντως, παίζει και στην ταινία. 
Αρχικά ο Apfel απεικονίζει τη σφαγή των Αρμενίων και ακολουθεί την κύρια ηρωίδα στην έρημο Deir ez-Zor όπου βιώνει σοβαρά βασανιστήρια. Αργότερα, η Mardiganian πέφτει στα χέρια Κούρδων που την πωλούν για δουλεία. Τελικά όμως δραπετεύει και βρίσκει καταφύγιο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η ταινία RAVISHED ARMENIA  χωρίς την παρέμβαση μεγάλων στούντιο,  παρουσιάστηκε σε δεκατρείς αμερικάνικες πολιτείες, καθώς και σε αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής, τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία. Ένα σημαντικό μέρος των εσόδων από την ταινία δόθηκε σε επιζώντες της γενοκτονίας. Δυστυχώς, από την αρχική αποδέσμευσή του, τα περισσότερα αντίγραφα του "Ravished Armenia" έχουν χαθεί. Μόλις πρόσφατα βρέθηκαν δεκαπέντε λεπτά στην Αργεντινή και εξαπλώθηκε ευρέως μέσω του Διαδικτύου.
"Το 1918, η δεκαεξάχρονη Arshalouys Aurora Mardiganian,η οποία επέζησε της Γενοκτονίας των Αρμενίων, έδειξε στον κόσμο την ασχήμια και τη φρίκη της γενοκτονίας μέσω των απομνημονευμάτων της, ακολουθούμενη από μια σιωπηλή ταινία.
 Η ιστορία της Aurora - μια κοπέλα από την Chmshkatsag, μια αρμενική πόλη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, έδωσε ακριβή και λεπτομερή εικόνα των φοβερών εμπειριών της κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας.
 Η Aurora έπαιξε τον εαυτό της στην ταινία The Auction of Souls. Ο Πρέσβης Henry Morgenthau έπαιξε τον εαυτό του ως Αμερικανός Πρεσβευτής στην Τουρκία και οι  Irving Cummings και Anna Q. Nilsson έλαβαν σημαντικούς ρόλους στην ταινία".


Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah