Σωματείο "ΕΝΩΣΙΣ"

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Τέλη του 1917 ιδρύθηκε στην Τραπεζούντα Πολιτικό Σωματείο « η Ένωσις» ιδρυτές  αυτού λεγόταν πως  ήσαν οι Μητροπολίτες  Τραπεζούντας και Ροδόπολης  ο Φίλιππος Χειμωνίδης και ο Νικόλαος Λεοντίδης.
Kara kapan

 Το Σωματείο επειδή  έβλεπε την οπισθοχώρηση του ρωσικού στρατού και την προσέγγιση του τούρκικου, υποψιάστηκε  μήπως προηγηθούν του τακτικού τούρκικου στρατού οι τσετέδες και προξενήσουν καταστροφές στην ύπαιθρο  και η υποψία αυτή το υποχρέωσε να προμηθευτεί  όπλα από τις ρωσικές  αρχές και να τα διανείμει σ’ όλο τον ελληνικό πληθυσμό του Πόντου, και  έτσι να φέρει κάποιον  αντιπερισπασμό στις αυθαιρεσίες των τσετέδων.
 Σε κάθε ελληνικό χωριό στάλθηκαν όπλα  οπισθογεμή του ενός φυσιγγίου, στους μουχτάρηδες όμως των χωριών δόθηκαν όπλα των 5 φυσιγγίων. Το Σωματείο πίστευε πως τον ρωσικό στρατό που έφευγε θα τον  αντικαθιστούσε Ουκρανικός  στρατός που θα κρατούσε το  μέτωπο και την ελπίδα του αυτή την διοχέτευσε στους  Έλληνες  που οπλίστηκαν, μα η ελπίδα αυτή  αποδείχτηκε φρούδη. 
Το  πατριωτικό  ένστικτο των Σανταίων και λίγων άλλων  Ελλήνων τους υποχρέωσε να πιστέψουν στην διάδοση αυτή  και μέσα στην καρδιά του χειμώνα, στις 10 του Δεκέμβρη του 1917, 30 Σανταίοι και λίγοι Γαλιανίτες κατέβηκαν στην Τραπεζούντα, οπλίστηκαν  από την «Ένωση» με καινούργια όπλα των 5 φυσιγγίων, ντύθηκαν και επέστρεψαν. Σαν  έφθασαν  όλοι στη Γαλίανα τους είδαν οι Τούρκοι και  απορούσαν με τη σκέψη  πως οπλίζονται αυτοί οι άνθρωποι και εναντίον σε  ποιους  οπλίζονται, αφού ο ρωσικός στρατός  υποχωρεί  και ο τούρκικος πλησιάζει!
 Ώστε oι Τούρκοι έκριναν την κατάσταση πολύ καλύτερα  από μας. Οι δικοί μας δεν κατέλυσαν στην Γαλίανα, αλλά βάδισαν όλη νύχτα, διέσχισαν με κίνδυνο τα χιονισμένα μας βουνά και κατά τα μεσάνυχτα έφτασαν στη Σαντά.
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah