Πρόγραμμα σχολείων Σαντάς από τον Γ. Κυριακίδη

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

Το πρόγραμμα καταρτίσθηκε και υπογράφτηκε από τον ίδιο Γ. Κυριακίδη και τους δημογέροντες Σαντάς. Ο Κυριακίδης παρέδωσε το πρόγραμμα στον Σ. Μαντίδη και τον παρακάλεσε να φροντίσει για την εφαρμογή του. Το πρόγραμμα αυτό περιελάμβανε τα εξής  1) Οι Σχολικές Εφορείες θα είναι τριμελείς και θα εκλέγονται με μυστική ψηφοφορία. 
2) Οι Σχολικές εφορείες θα αναλαμβάνουν  και καθήκοντα Εκκλησιαστικών  συμβούλων.
 3) Την ανώτερη εποπτεία στη λειτουργία των σχολείων θα έχει η δημογεροντία Σαντάς υπό την καθοδήγηση του ηγουμένου του Μοναστηριού Σουμελά.
 4) Οι  Σχολικές  Εφορείες θα διορίζουν δασκάλους  ευρείας μόρφωσης και εγνωσμένης ικανότητας "περί το διδάσκειν και διαπαιδαγωγείν την μαθητιώσαν νεολαίαν". 
5) Οι σχολικές  εφορείες  θα φροντίζουν για την εξεύρεση πόρων για τη συντήρηση  των σχολείων.
Σπύρος Μαντίδης με τη μητέρα του, τη σύζυγο του, τα παιδιά και τα εγγόνια του
Ο  Γ. Κυριακίδης με το πρόγραμμά του φάνηκε πολύ προνοητικός.  Ήξερε τι θα πει καλόγερος και τι θα πει ημιανεπτυγμένη κοινωνία  και φρόντισε να προλάβει κατάχρηση των εσόδων των σχολικών ταμείων. Γι αυτό καθόρισε τριμελή Σχολική  Εφορεία, στην οποία ανέθεσε και την επίβλεψη επί των  εσόδων του ναού, με τα οποία έσοδα λειτουργούσαν τα σχολεία του υπόδουλου Ελληνισμού.
Εκτός τούτου προνόησε να αναθέσει την ανώτερη εποπτεία στη δημογεροντία και όχι  απ’ ευθείας στο μοναστήρι για ευνόητους λόγους . Και με την σύσταση να διοριστούν δάσκαλοι μορφωμένοι  εννοούσε την πρόσληψη δασκάλων αποφοίτων του Φροντιστηρίου Τραπεζούντας. Κοντά σ' όλα αυτά ο Γ. Κυριακίδης παρακάλεσε το προεδρείο του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου "Ο Ξενοφών" να στείλει κάθε φορά αναλυτικά προγράμματα και οδηγίες στα σχολεία Σαντάς.

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah