Ο Χαρ Λυσαρίδης έγραφε στο πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Το Βήμα της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης»,

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Χαράλαμπος Λυσαριδης
Πριν από 57 χρόνια, ο Χαράλαμπος Λυσαριδης, ένας από τους πιο διακεκριμένους Έλληνες Πόντιους και ως εκπαιδευτικός και ως πρωτοπόρος στους αγώνες της πρώτης προσφυγικής γενιάς των Ποντίων, έγραφε, μεταξύ άλλων, στο πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Το Βήμα της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης», προβλέποντας όσα θα συνέβαιναν στο μέλλον:
«Έτσι, στην σημερινή ποντιακή γενιά καταλείπεται πατρογονική κληρονομιά η ποντιακή διάλεκτος, η ποντιακή λύρα, τα ποντιακά τραγούδια και οι χοροί.
Και ιερή παρακαταθήκη ο αγνός πατριωτισμός, η θεοσέβεια, ο στενός οικογενειακός δεσμός, η κοινωνική αλληλεγγύη, η φιλανθρωπία, η ανδρεία, η τιμιότητα, η φιλοξενία και η άμιλλα για έργα ευποιΐας.
Όμως, ύστερα από σαράντα περίπου χρόνια (σ.σ.από το 1922), φυσικόν είναι η πρώτη γενεά να αρχίση να απέρχεται.
Άλλωστε, έκανε το καθήκον της.
Η νέα (σ.σ. γενιά), όμως που την διαδέχεται, πρέπει αποφασιστικά και θαρραλέα να παραλάβη την σκυτάλη,φροντίζοντας να συγκρατή ό,τι καλόν έχει κληρονομήσει, ενωμένη σε μια προσπάθεια να φανή ισάξια των παλαιοτέρων και παραμερίζοντας κάθε τι που τυχόν την διαιρεί, να παίξη αποφασιστικό ρόλο μέσα στην νεοελληνική αναζύμωση.
Να αποτελέση το καλύτερο λουλούδι απ’ όπου η δημιουργημένη νεοελληνική γενεά θα πάρη
το νέκταρ και την γυριν, αποκτώντας έτσι περισσότερη δύναμη και σφρίγος, για να σταθή ανταξία των μεγάλων πεπρωμένων της Φυλής.
Ο Χαράλαμπος Λυσαριδης με την  εγγονή του.

Θα ήταν μεγάλη παράλειψις, αλλά και αδικία, αν μια εκλεκτή μερίδα του Έθνους- από ένα εκατομμύριο ψυχές, - αν ένα στοιχείο δυναμικό, δημιουργικό, ζωντανό, θετικό, όπως είναι το ποντιακό, αν δεν αποτελέση σοβαρόν παράγοντα στήν νεοελληνική κοσμογονία...»


Πάνος  Καϊσίδης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah