Δευτέρα, 6 Μαρτίου 2017

Ο Πρόεδρος Wilson ως Δίκαιος της Δυτικής Αρμενίας

Η Δυτική Αρμενία αναγνώρισε επίσημα με νέο προεδρικό διάταγμα τον Πρόεδρο της Αμερικής Woodrow Wilson (1856-1921) ως Δίκαιο. Αυτή η απόφαση έρχεται ως συνέχεια της αναγνώρισης του Raphael Lemkin (1900-1959). 
Ο Πρόεδρος Wilson ήταν από τους πρωτεργάτες της Κοινωνίας των Εθνών και γι’ αυτό τον δυναμικό λόγο τιμήθηκε το 1919 με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Ως νομικός είχε μεγάλη εμβέλεια σε παγκόσμιο επίπεδο και γι’ αυτόν τον λόγο οι Μεγάλες Δυνάμεις της Ευρώπης του είχαν αναθέσει ως συνέχεια της Συνθήκης Σεβρών του 1914 και στο πλαίσιο των 14 σημείων του να χαράξει τα σύνορα μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας.
 Με αυτήν την έννοια είχε μια άμεση εμπλοκή στην εξέλιξη της αρμενικής οντότητας. Μάλιστα σεβάστηκε τους νεκρούς της και κράτησε με νύχια και με δόντια περιοχές αρμενικές παρόλο που λόγω της γενοκτονίας δεν υπήρχε πια αρμενικός λαός. Δηλαδή σκέφτηκε την Αρμενία ως μια πολιτισμική ολότητα που ανήκει στην Ανθρωπότητα και δεν περιόρισε όπως θα έκαναν οι περισσότεροι τον τόπο κατοικίας των ζωντανών. Ήταν λοιπόν Δίκαιος και αυτό το χαρακτηριστικό ήταν αποδεκτό και από τις Μεγάλες Δυνάμεις, αφού θεώρησαν ότι τα σύνορά τους ήταν σωστά σε διεθνές επίπεδο.
 Η αναγνώριση ως Δίκαιος από την Δυτική Αρμενία έρχεται να επισφραγίσει ένα έργο που προστάτεψε έως το τέλος τους αθώους ακόμα και μετά τη γενοκτονία που είχαν υποστεί από την τουρκική βαρβαρότητα.

Ν. Λυγερός