De Profundis, Αναμάρτητοι Έρωτες

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Οι Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή και ο συγγραφέας Στέλιος Χαλκίτης, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου μας βιβλίου, με τίτλο "De Profundis, Αναμάρτητοι Έρωτες".
Στην εκδήλωση, εκτός απο τον ίδιο θα μιλήσουν οι: Ιωάννης Καζάζης (ομ. καθηγητής κλασικής φιλολογίας του Α.Π.Θ., πρόεδρος στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας), ΖαΪρα Παπαληγούρα (καθηγήτρια ψυχολογίας του Α.Π.Θ.), Ευγενία Παπαδοπούλου (πρόεδρος Πρωτοδικών Διοικητικών Δικαστηρίων, πρόεδρος της ομάδας Εργασίας Φορολογικού Δικαίου της Ένωσης Ευρωπαίων Διοικητικών Δικαστών).
Την εκδήλωση θα συντονίσει η Θεοδώρα Λειψιστινού (φιλόλογος, πρ. Πρόεδρος του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου).

Από το οπισθόφυλλο...
Στο «καταφύγιο», κοντά στο τριζοβόληµα της φωτιάς, στον ήχο της βροχής και στης άνοιξης τις αύρες, ανδρώθηκε η φιλία του Μητροπολίτη Νικόλαου µε τον άθεο µηχανικό Κορνήλιο Βερόνη, µια καθαρή συναναστροφή, απαλλαγµένη από µικρότητες και φθηνές παραστάσεις αποκριάτικου βίου. Σε πλούσιο αφηγηµατικό χρόνο, µε εικονοπλασία επενδεδυµένη µε βάθος πνευµατικό, µια δικαστής κάνει βουτιά στα άδυτα του συναισθήµατος, εµπλέκοντας στον παράξενο έρωτα τον κραταιό Μητροπολίτη ο οποίος καταφεύγει –κατά την ανατρεπτική τους συµπόρευση– στις άγνωστες συµπαντικές στιγµές του Ιησού και της Μαγδαληνής που αναδύονται µέσα από τα µυστικά Τετράδια του γερο-Πιτσιρίκου.
Τετράδιο τέταρτο, σελίδα τριάντα µία: Είχαν αποµακρυνθεί… «Γιατί, Κύριέ µου, αφήνεις να Σε σταυρώσουν;» ψιθύρισε µε απόγνωση. «Τυπώνω Μαρία στο σώµα µου αυτά που δεν λέγονται». «Και τι θα κερδίσεις, Βασιλιά µου;» «Πολλές φορές Μαρία, δεν έχει σηµασία πόσα κέρδισες, αλλά πόσα δεν έχασες. Κι εγώ ετοιµάστηκα για να τα δώσω όλα. Στύβω τις πέτρες και µατώνω»…
Η Άσπεργκερ αδελφή του Μητροπολίτη, αµείλικτα προκλητική, δηλώνει παρούσα και πλέκει στον κόσµο της το όνειρο µε την πραγµατικότητα, µε απεγνωσµένη γενναιότητα και µε πολεµική διάθεση ενάντια στην ανθρώπινη αλλοτρίωση. Και ο συγγραφικός προβολέας ανάβει, για να φωτίσει την Ψυχανάλυση παράλληλα και τη ζωή των άλλων ολοζώντανων χαρακτήρων, που υπόσχονται να µιλήσουν σε συλλεκτικές στιγµές, να ανατρέψουν βεβαιότητες, να υποτάξουν τις εκατονταρχίες του ψεύδους και να αφήσουν τη βροχή να συνοδεύει το παράπονό τους.


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα...
Ο Στέλιος Χαλκίτης γεννήθηκε στην Κάλυµνο όπου ζει, εργάζεται και συγγράφει. Κατά τη διάρκεια των εγκύκλιων σπουδών του, αλλά και αργότερα, σε µια προσπάθεια να βρει απαντήσεις στις υπαρξιακές του ανησυχίες, ταξίδεψε σε Ινδίες, Θιβέτ, Ιµαλάια, Άγ. Όρος κ.λπ.
Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε σε ελληνικές εφηµερίδες για πολιτικά, φιλοσοφικά και κοινωνικά θέµατα, υποστηρίζοντας µε θέρµη τα ανθρώπινα δικαιώµατα, την ισότητα των γυναικών και την ισότητα εν γένει, όπως και την ανάγκη αναθεώρησης πάσης φύσεως βεβαιοτήτων.
Συχνά προσκαλείται σε πνευµατικά ιδρύµατα, φιλοσοφικά συµπόσια ή άλλες εκδηλώσεις όπου δίνει διαλέξεις φιλοσοφικού ή ψυχολογικού χαρακτήρα που τυγχάνουν µεγάλης αποδοχής από το ευρύ κοινό και µέλη της πανεπιστηµιακής κοινότητας.
Έχουν εκδοθεί τρία βιβλία του, το Μάργκινους Μόριους, 2012, εκδόσεις Ζήτη, Ο Λούσηρος, 2013, εκδόσεις Ζήτη και ANTE TRACTATUM Φιλοσοφικές Σηµειώσεις, 2015, εκδόσεις Ρώµη, µε το πρώτο από αυτά να έχει κάνει ήδη δεύτερη έκδοση στην Ελλάδα (2015) και αγγλική έκδοση στη Μεγάλη Βρετανία, Marginus Morius, Vanguard Press, 2014. Το ANTE TRACTATUM Φιλοσοφικές Σηµειώσεις διδάσκεται στο Τµήµα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και το De ProfundisΑναµάρτητοι Έρωτες είναι το τέταρτο βιβλίο του και επίκειται η έκδοση ενός θεατρικού έργου. Επίσης, σε αναµονή βρίσκονται ένα ακόµα µυθιστόρηµα, µια φιλοσοφική πραγµατεία και δυο φιλοσοφικά δοκίµια.
Ο συγγραφέας Στέλιος Χαλκίτης είναι Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και Μέλος της Συντακτικής Επιστηµονικής Επιτροπής του περιοδικού Φιλοσοφίας και Λογοτεχνίας Substantia Philosophica.

Που;
Αμφιθέατρο του
Μακεδονικού Μουσείου
Σύγχρονης Τέχνης

Πότε;

Σάββατο 4 Μαρτίου
18:30
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah