Η επικοινωνία μας σήμερα

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Θυμάμαι, τα παλαιότερα χρόνια, όταν μια ηλικιωμένη γυναίκα ήθελε να επικοινωνήσει με τις γειτόνισσες, έπαιρνε ένα σκαμνί και έβγαινε έξω, στο τσιμέ­ντο. Το ίδιο έκαναν, βέβαια, και οι άλλοι της γειτονιάς. Εκεί τα έλεγαν, συζητού­σαν.


Παλιά δεν υπήρχαν περιφράξεις στα σπίτια. Εάν κανένας έχτιζε ψηλή μάντρα, τον κορόιδευαν:
-Τι διάολο, φυλακές έχτισε αυτός, για να μην τον βλέπουν!
Οι άνθρωποι, τότε, ήταν ζεστοί, ο ένας κοντά στον άλλον. Ό,τι χρειαζόσουν, ο γείτονας ήταν παρών. Με τη σημερινή τεχνολογία, σ’ ένα σπίτι υπάρχουν αρκετά τηλέφωνα  (σταθερά και κινητά), υπολογιστής με σύνδεση στο διαδίκτυο, δύσκολα όμως μπορείς να επικοινωνήσεις. Στα κινητά ανακάλυψαν τα mms, sms  και στον υπολογιστή  υπάρχουν για επικοινωνία τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης!!!!
Ή με ήχο ή χωρίς ήχο ή στέλνεις βίντεο με τη φάτσα σου ή ένα ξερό και παγωμένο “χρόνια πολλά” και καθάρισες. Έβγαλες την κοινωνική σου υποχρέωση μ’ ένα, πώς το είπαμε αυτό; Α, ναι, sms, mms και τα λοιπά και ας είναι μακριά πέντε μέτρα (στη χειρότερη περίπτωση), γιατί μπορεί να απέχεις και μισό μέτρο από το διπλανό σπίτι.
 Ούτε καλημέρα δεν λέμε ο ένας στον άλλον, έτσι καταντήσαμε σήμερα! Τσιμεντούπολη, απάνθρωπα κλουβιά.
Να απέχει η πόρτα μας μισό μέτρο από τη διπλανή πόρτα και να μην έχουμε καλημέρα με τους γείτονές μας! Ε, αυτό πάει πολύ!


Είπαμε ότι επικοινωνούμε με τα κινητά (sms, mms) με τον υπολογιστη (social media)  με εκείνους που έχουμε σχέση. Να του πεις, δηλαδή, ότι πήρες καινούργιο αυτοκίνητο, ότι παραθέρισες Παρίσι, ότι πήγες στους Ολυμπιακούς Αγώνες κ. τ. λ.
Αν, χωρίς λόγο, πεις σε κάποιον καλημέρα, θα αγριέψει, θα νομίσει ότι τον έβρισες και θα σε “φιλοδωρήσει” με εκείνες τις  λέξεις, που λένε σήμερα κατά κόρον, ή θα σου δώσει καμιά μούντζα και θα σου πει:
-Ρε φίλε, με γνωρίζεις; ; Άι πνίξου!
Έχουμε, λέει, ηλεκτρονική επικοινωνία, απρόσωπη, σύντομη, παγωμένη, απομακρυσμένη   εντελώς από τον διπλανό μας.
Εσείς, πότε είπατε καλημέρα στον γείτονά σας τελευταία; Για θυμηθείτε;;;
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah