Το όνειρο του Νίκου & της Ελένης Τελίδη πραγματοποείται...

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Αναρωτιέται κανείς σε πόσες περιπτώσεις ταιριάζει το «η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα;»
Αυτό ταιριάζει στην περίπτωση του Νίκου και της Αφροδίτης Τελίδη. Το κοινό πάθος για ταξίδια, είχε σαν «παρενέργεια» την αγάπη για τη γνωριμία με το παρελθόν, και την χαρά να μπορεί κανείς να γυρίζει πίσω στο χρόνο και να βλέπει τη συνέχεια του στη σημερινή ζωή. Σ’αυτή τη γνωριμία και την αγάπη για το παρελθόν, σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα ατόφια ή τμήματα αντικειμένων, επιγραφών και ανασκαφικών θησαυρών.
Στην ανάγκη να μπορέσει κάποιος να χαρεί λίγο, βλέποντας δείγματα έστω, του πολιτισμού του κόσμου στον οποίο και εμείς προσφέρουμε τις γνώσεις μας και τις ικανότητές μας.
Υπάρχουν πολλοί που τη χαρά τους θέλουν να μοιραστούν με τον κόσμο του περίγυρου τους. Σ’ αυτήν την περιπέτεια μπήκαν και ο Νίκος και η Αφροδίτη Τελίδη.
Έτσι, μπόρεσαν και συγκέντρωσαν αντικείμενα που διατρέχουν το χρόνο, το χώρο και το επίπεδο του πολιτισμού και που αφορούν στον τρόπο ζωής τους.
Αν μπορέσει ο Δήμος  μας να αξιοποιήσει την προσφορά όλου του υλικού του ζεύγους Νίκου και Αφροδίτης Τελίδη θα είναι χαρά και ηθική δικαίωση της αγάπης μας για τον τόπο του Πανοράματος.
Τα χρηστικά αντικείμενα για τη λειτουργία του νοικοκυριού, τα εργαλεία που χρειάζονται για τη λειτουργία του επαγγελματία, του γεωργού, του κτηνοτρόφου.
Η αποθέωση είναι η τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας, για κοσμήματα, χρηστικά αντικείμενα και η ασύλληπτη φινέτσα της υφαντικής και της κεντητικής τέχνης, εμφανίζονται στις φορεσιές των γυναικών, ιδίως αυτών που είχαν υψηλή οικονομική κατάσταση. Όμως τα αριστουργήματα που έβγαιναν από τον αργαλειό, μετατρέπονται σε φορεσιές με αντοχή στη χρήση και το χρόνο. Όλα αυτά μαζεμένα σε ακριβές συλλογές, κινούν το ενδιαφέρον στους κατά δύναμη συλλέκτες.

Σ.Σ. Ο δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καιτεζίδης δήλωσε ότι μέχρι το φθινόπωρο (;;) θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και το λαογραφικό μουσείο του δήμου θα είναι έτοιμο. «Στόχος μας είναι να διαφυλάξουμε τα λαογραφικά στοιχεία που «εξιστορούν» την καθημερινότητα των προγόνων μας. Είναι πάρα πολύ σημαντική η συμβολή και η προσφορά της Αφροδίτης και του Νίκου Τελίδη, στην εκπλήρωση αυτού του στόχου».
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah