ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΤΕΡΑΤΩΝ

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016


Εnver
Η τριανδρία Talaat, Enver και Djemal, που ευθυνόταν για τη γενοκτονία Ελλήνων και Αρμενίων κατά την α' φάση της (1914-1918), μετά τη νίκη των Συμμάχων και την ανακωχή του Μούδρου, κατάφερε, με τη βοήθεια των Γερμανών, να διαφύγει στο Βερολίνο.
Καταδικάστηκαν ερήμην σε θάνατο από στρατοδικείο της Κωνσταντινουπολης για τα  εγκλήματα τους.
Στη Γερμανία ο Talaat σκοτώθηκε, από Αρμενίους στο Βερολίνο.
Οι Enver και Djemal ήρθαν σε επαφή με κύκλους των μπολσεβίκων μέσω της ρωσικής πρεσβείας στο Βερολίνο. Επιχείρησαν να έρθουν στην Τουρκία και να ενταχθούν στο κίνημα του Kemal, όμως αυτός παρ’ ότι Νεότουρκος, όπως κι’ εκείνοι, φοβόταν μην απωλεσει την εξουσία απο την παρουσία τους κι’ έτσι αρνήθηκε κατηγορηματικά κάθε βοήθεια.
Ο Enver έφτασε στο Αζερμπαϊτζάν και οργάνωσε τους εκεί Τούρκους στον μπολσεβικισμό. Οπαδοί του δρούσαν και στην Τουρκία και κυρίως στην Τραπεζούντα. Αργότερα κινήθηκε προς Τουρκεστάν και Αφγανιστάν, όπου ίδρυσε πραγματικό στρατό και ανακηρύχθηκε και σουλτάνος της περιοχής.
Ο Kemal φοβούμενος την ισχύ του διέταξε τις συμμορίες του Topal Osman και έσφαξαν
Talaat
τους οπαδούς του Enver κυρίως στην περιοχή Τραπεζούντας. Ομοίως ο Kemal αριστοτεχνικά βούλιαξε το πλοίο, που μετέφερε ηγετικά στελέχη του κινήματος του και που επιδίωκαν ταχύτερη μπολσεβικοποίηση στην Τουρκία, ενώ ταξίδευαν στη Μαύρη Θάλασσα με προορισμό λιμάνι της Ρωσίας.

Ο Djemal έφτασε κι’ αυτός στην Τιφλίδα και εκινείτο δραστήρια, με επιδίωξη να αποκτήσει την εμπιστοσύνη του Kemal προσφέροντας όποια βοήθεια του ζητηθεί.
Ο Enver ενώ βοηθήθηκε από τους μπολσεβίκους, τώρα επιδίωκε απόλυτη ανεξαρτησία και μια τεράστια αυτοκρατορία, που θα ξεκινούσε από τα σύνορα της Ινδίας και θα έφτανε στη Μεσόγειο,
Ο Kemal πριν ξεκινήσει την τελική επίθεσή του κατά των Ελλήνων (Αύγουστος-Σεπτεμβριος 1922), ήθελε ν’ απαλλαγεί από τυχόν απειλή του Enver ή του Djemal από Ανατολή.
Δεν είναι τυχαίο ότι τον ίδιο μήνα, τον Αύγουστο του 1922 και με διαφορά λίγων μόνο ημερών, δολοφονήθηκε ο Djemal στήν Τιφλίδα και ο Enver βρέθηκε νεκρός κάπου στα σύνορα Τουρκεστάν και Αφγανιστάν.
Λέχθηκε ότι τον Djemal τον σκότωσαν Αρμένιοι και τον Enver oι μπολσεβίκοι.
Ποτέ δε θα μαθευτεί ποιος ήταν ο ρόλος του Kemal στις δολοφονίες αυτές...

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah