Ξένοι φιλανθρωπικοί οργανισμοί

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

 1) Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός (Α.Ε.Σ.)

Δαπάνες τροφοδοσίας
Ο οργανισμός αυτός ανέλαβε την τροφοδοσία 600.000 (κατά μ.ό.) προσφυγών για διάστημα 9 1/2 μηνών. Τα ποσά που ξοδεύτηκαν γι’ αυτό το σκοπό ανέρχονται σε 3.000.000 δολάρια, πράγμα που σημαίνει ότι διατέθηκαν γύρω στα 50 σεντς για κάθε άτομο.

Οργάνωση δραστηριοτήτων
Για καλύτερη εποπτεία, η Ελλάδα χωρίστηκε σε 12 ευρύτερες περιοχές. Από κει και πέρα, σε κάθε νησί, πόλη ή χωριό είχε συσταθεί τριμελής επιτροπή (από 1 εκπρόσωπο της τοπικής αρχής, 1 επιχειρηματία και 1 εκπρόσωπο των προσφύγων) για την ευθύνη και τη μέριμνα της τοπικής τροφοδοσίας. Μέσω των τοπικών αυτών επιτροπών, κάθε πρόσφυγας έπαιρνε από τον Α.Ε.Σ. γύρω στα 1.000 KALORIES την ημέρα, ενώ σε κάθε παιδί και σε κάθε μητέρα δίνονταν δύο δοχεία γάλα τη βδομάδα.
Χαρμάγκοϊ-1925

 2) «Περίθαλψη Εγγύς Ανατολής»

 Σύνδεσμος νεαρών ανδρών χριστιανών
Στις αρχές της μικρασιατικής καταστροφής ο Σύνδεσμος αυτός ανήκε οργανικά στις επιτροπές αμερικανικής βοήθειας και είχε παραρτήματα στη Σμύρνη, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Το ενδιαφέρον του στράφηκε, ιδιαίτερα, στο να εξασφαλιστούν προϋποθέσεις συνέχισης των σπουδών στους διάφορους σπουδαστές από τη Μικρά Ασία.

 Σύνδεσμος νεαρών χριστιανών γυναικών
Η οργάνωση αυτή άρχισε τις εργασίες της στην Ελλάδα το Μάρτιο του 1923. Στη δική του ευθύνη υπάγονταν: ένα οικοτροφείο για 60 κοπέλες ένα γραφείο απασχόλησης και ένα επιμορφωτικό κέντρο, όπου οι μαθήτριες διδάσκονταν Αγγλικά, ελληνική στενογραφία και γραφομηχανή.

Διεθνές γραφείο μετανάστευσης
Η υπηρεσία αυτή λειτουργούσε από το Γενάρη του 1923 και είχε ως κύριο έργο να βοηθήσει προσφυγοπούλες γυναίκες και κοπέλες να ταξιδεύουν από την Ελλάδα σε άλλες χώρες.

 Αμερικανικό Ινστιτούτο της Σμύρνης. Επιτροπή Περίθαλψης
Το Ινστιτούτο αυτό άρχισε το έργο του αμέσως μετά τον εμπρησμό της Σμύρνης (τέλη Αυγούστου 1922).
1) Κοινωνική προσφορά: Τροφοδοσία 100 προσφύγων του Πειραιά χορήγηση ρούχων και κλινοσκεπασμάτων, ίδρυση παιδικών σταθμών, σχολείων και λεσχών, για αγόρια και κορίτσια, στην Αθήνα και στον Πειραιά
2) Οικονομική δραστηριότητα: Δανειοδότηση 150 προσφύγων με το ποσό των 200 ως 2.000 δρχ. για τη στέγαση και την οικονομική τους στήριξη, εξασφάλιση θέσεων εργασίας για κοπέλες και γυναίκες, ίδρυση εργαστηρίων και οικοτροφείου για άλλες 70 κοπέλες.

 Νοσοκομείο Αμερικανίδων γυναικών
1) Με τη δική του μέριμνα ιδρύθηκε ένας σταθμός - καραντίνα στη Μακρόνησο, όπου γύρω στους 25.000 πρόσφυγες θεραπεύονταν από τις ψείρες επί 4 μήνες. Ο εξοπλισμός αυτού του σταθμού έγινε με έξοδα του αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού, ενώ τα ξύλα, τα κάρβουνα και το νερό παρέχονταν από την ελληνική κυβέρνηση.
2) Ίδρυση Νοσοκομείων: Με δική τους, επίσης, ευθύνη και δαπάνη, αλλά και με την ενίσχυση της ελληνικής κυβέρνησης, ιδρύθηκαν νοσοκομεία στον Πειραιά, στην Αθήνα, στην Κοκκινιά, στο Φάληρο, στη Σωτηρία, στη Λέσβο, στη Χίο, στην Κρήτη και σ’ όλα τα ορφανοτροφεία της Περίθαλψης Εγγύς Ανατολής». Επίσης, Μαιευτήριο στη Θεσσαλονίκη και Σανατόριο στη Θάσο.

Διεθνής Ερυθρός Σταυρός
1) Ίδρυσε και είχε στην κυριότητά του πέντε (5) Νοσοκομεία για τους πρόσφυγες στην Αθήνα και στον Πειραιά, με μηνιαίες δαπάνες ύψους 110.000 δρχ.
2) Έλεγχε τα τρόφιμα που παρείχαν: ο Σουηδικός Ερυθρός Σταυρός και η Ολλανδική Επιτροπή, για 1.500 και 1.400 πρόσφυγες, αντίστοιχα.
3) Ανέλαβε την προστασία και χρηματική ενίσχυση των Ελλήνων πολιτικών και στρατιωτικών κρατουμένων στην Τουρκία.

 Κοινωνία των Εθνών
Σημαντικότατος ο κοινωνικός της ρόλος. Εκτός του ότι χρηματοδοτούσε και ενίσχυε δύο προσφυγικούς καταυλισμούς, είχε και την ευθύνη της εξυγίανσης, των εμβολιασμών και της πρόληψης επιδημιών, μέσω της ειδικής επιτροπής Επιδημιών που κατάστρωνε και τα σχετικά προγράμματα, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση.
Βέβαια, η Κ.Τ.Ε. μεριμνούσε, αντίστοιχα, και για τους Τούρκους πρόσφυγες.
Ειδικά, όμως, για τους Έλληνες πρόσφυγες εκπρόσωπός της κάνει τις παρακάτω προτάσεις, με ειδικό υπόμνημα, τον Οκτώβριο του 1922:
1) Να χορηγηθεί διεθνές δάνειο στην ελληνική κυβέρνηση από την Κ.Τ.Ε.
2) Η παροχή βοήθειας από τις διάφορες εξωτερικές οργανώσεις να οργανωθεί καλύτερα και να στραφεί προς ένα μελετημένο γενικό πρόγραμμα διατροφής, ενδυμασίας και στέγης.
3) Για τη μεταφορά των προσφύγων, μέσω θαλάσσης, από την Τουρκία στην Ελλάδα, ενόψει και της αναμενόμενης επίσημης Ανταλλαγής, να καταστρωθεί ειδικό πρόγραμμα και να συσταθεί τριμελής Επιτροπή από 1 Έλληνα, 1 Αμερικάνο και 1 Άγγλο.
4) Η ελληνική κυβέρνηση: να συγκροτήσει ειδική υποεπιτροπή, με πρόεδρο έναν εκπρόσωπο της Κ.Τ.Ε., να διορίσει 3 υπαλλήλους για την εκτέλεση του προγράμματος διατροφής, ενδυμασίας και στέγης, να βοηθήσει την Επιτροπή Επιδημιών της Κ.Τ.Ε.
20/1/23: Πόντιοι πρόσφυγες στην κέρκυρα

 Οργανισμός διάσωσης παιδιών - Βρετανικό Τμήμα
Στη δική του προστασία και οικονομική ευθύνη υπάγονταν οι προσφυγικοί καταυλισμοί της Αθήνας, του Πειραιά, του Πόρου, της Αίγινας, της Ύδρας, του Βόλου, της Λάρισας, των Τρικάλων, της Κέρκυρας και της Πάτρας. Από το Σεπτέμβριο του 1922 ως το Μάιο του 1923 παρασχέθηκε τροφή και περίθαλψη σε 20.000 έφηβους και 15.000 παιδιά, και, στη συνέχεια, σε 15.000 έφηβους και 7.000 παιδιά, με μηνιαία έξοδα που υπολογίζονται γύρω στις 70.000 δρχ.
Πέρα απ’ αυτό, ο οργανισμός είχε στην κυριότητά του πέντε (5) εργαστήρια για γυναίκες και παιδιά, πρόσφερε ρουχισμό και κουβέρτες σε μεγάλες ποσότητες και διέθεσε κάπου 3.000 (τρεις χιλιάδες) κουτιά συμπυκνωμένο γάλα.

 Επιτροπή Βρετανικής βοήθειας
Η Επιτροπή αυτή ανέλαβε να εφοδιάσει τους προσφυγικούς καταυλισμούς Φαλήρου και Συγγρού με ρούχα, εσώρουχα, παπούτσια, συμπυκνωμένο γάλα και φάρμακα. Τα τελευταία, αξίας 150.000 στερλινών, στάλθηκαν στην Ελλάδα με ειδικό τραίνο 14 βαγονιών που τελικά αγοράστηκε από την ελληνική κυβέρνηση. Τα μηνιαία της έξοδα υπολογίζονται γύρω στις 210.000 δρχ. Είχε και ξεχωριστές υποεπιτροπές στο Βόλο, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στην Κέρκυρα, στη Ζάκυνθο.

 Βρετανικός Ερυθρός Σταυρός (Β.Ε.Σ.)
Ο Β.Ε.Σ. άρχισε τις εργασίες του το Μάρτιο του 1923 και κινήθηκε, κυρίως, προς την κατεύθυνση της ιατρικής περίθαλψης των προσφύγων: Εκτός του ότι ανέλαβε την ιατρική βοήθεια των προσφύγων ευθύνης της παραπάνω Επιτροπής (Επιτροπή Βρετανικής βοήθειας) ίδρυσε κι ένα προσφυγικό Νοσοκομείο στη Δράμα, δυναμικότητας 150 κλινών. Η συμβολή της ελληνικής κυβέρνησης σ’ αυτή τη χειρονομία ήταν μόνο 40.000 δρχ. Επιπλέον είχε στον Πειραιά μια τεράστια φαρμακαποθήκη που ήταν στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης.
Υπολογίζεται ότι η ποσότητα των κινίνων που παρέλαβε το Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας για τους πρόσφυγες, ξεπερνά το ύψος του ενός τόνου.

 Σουηδική Επιτροπή
Η Επιτροπή αυτή λειτούργησε από τον Οκτώβριο του 1922 μέχρι τις 15 Ιουνίου του 1923. Σ’ αυτό το διάστημα πρόσφερε τη βοήθειά της σε 1.500 πρόσφυγες της Αθήνας και του Πειραιά παρέχοντας τρόφιμα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και άλλα εφόδια.

 Ελβετική Επιτροπή
Διακόσια (200) ορφανά προσφυγόπουλα που βρήκαν στέγη στη Σχολή Ευελπίδων, ευεργετήθηκαν από την παραπάνω Επιτροπή με κουβέρτες παπούτσια, ρουχισμό, φάρμακα και τρόφιμα.

 Βελγική Επιτροπή
Η βελγική κυβέρνηση και η κεντρική Επιτροπή των Βρυξελλών έστειλαν για τους πρόσφυγες στην εδώ υποεπιτροπή 2.000 (δύο χιλιάδες) σκηνές, χρηματική βοήθεια και μια μεγάλη ποσότητα από κουβέρτες.

 Ολλανδική Επιτροπή
Πρόσφερε τη βοήθειά της από τον Οκτώβριο του 1922 μέχρι και Φεβρουάριο του 1923, παρέχοντας κουβέρτες και συμπυκνωμένο γάλα Επιπλέον ανέλαβε την οικονομική στήριξη ενός ορφανοτροφείου στο Πολύγωνο Αθηνών.

Επιτροπή του Πάπα
Τροφοδοτούσε, από το Σεπτέμβριο του 1922 κ.ε., έναν καταυλισμό 1.000 προσφύγων στην Καστέλα.

Στάθης Πελαγίδης
Καθηγητής ΑΠΘ (Παιδαγωγική Ακαδημία Φλώρινας)


Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah