ΑΙΓΑΙΟ

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Ο δημοσιογράφος, βουλευτής και πρώην αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Γιάννης Καψής είπε ότι έρχομαι στο συνέδριό σας, για να δώσω αναφορά, όπως αυτή που πρέπει να δίνει ο υπηρέτης στον αφέντη του, τον λαό, για όλα τα πεπραγμένα και για τα μελλούμενα.
Έρχομαι, όμως, κυριότερα στο συνέδριό σας σαν τελευταία καταφυγή, σαν ικέτης, για να πω τούτο: Στην κρίσιμη καμπή που βρίσκεται ο ελληνισμός, στην πολύπλευρη και πολυεπίπεδη επίθεση που αντιμετωπίζει, η αντεπίθεση πρέπει να γίνει με εμβατήριο τον ποντιακό πυρρίχιο, τον ποντιακό λόγο και την ποντιακή πίστη στην πατρίδα. Και από αυτή τη σκοπιά αποτελεί εθνική τύχη η χρονική συγκυρία του συνεδρίου σας.
Καστελόριζο 
Η επίθεση που αντιμετωπίζουμε είναι πολύπλευρη και πολυεπίπεδη, όπως είπα, και αυτό οδηγεί, πολλές φορές, στο να μην μπορούμε να συλλάβουμε όλη της την έκταση. Είναι ένας μεγάλος κίνδυνος.
Στις μέρες μας, η ελληνική κοινή γνώμη, το ελληνικό έθνος παρακολουθεί με άγχος και αγωνία τις προσπάθειες του ψευτοκρατιδίου των Σκοπίων να σφετεριστεί το όνομα της Μακεδονίας, ένα όνομα ταυτόσημο με το όνομα Ελλάδα. Ασφαλώς έναν τέτοιο σφετερισμό, μια τέτοια ιστορική κλοπή δεν πρέπει να την επιτρέψουμε ποτέ. Δεν είναι, όμως, μόνον το θέμα του ονόματος. Πρέπει να αλλάξει το ίδιο το σύνταγμα που θεσμοποιεί, προσπαθεί να νομιμοποιήσει τις επεκτατικές διαδικασίες αυτού του κρατιδίου. Και αυτό είναι σωστό, αλλά δεν φτάνει μόνον αυτό. Αυτό το ίδιο το ψευδοκράτος των Σκοπίων, με τη σημερινή του υπόσταση, την πολιτειακή του συγκρότηση, τον σκοπό που του έταξαν οι άνθρωποι που το δημιούργησαν, είναι απαράδεκτο, παράνομο και επικίνδυνο για τη διεθνή ασφάλεια.
Η χώρα μας ακολούθησε μια ανοδική πορεία μέχρι το 1920, αγκαλιάζοντας μέσα στα κρατικά σύνορα τον εθνικό κορμό. Η πορεία αυτή τελείωσε το 1922, με την καταστροφή. Έπειτα ακολουθήσαμε μια αντίστροφη πορεία, που σταματάει στην εισβολή στην Κύπρο. Η εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο έφερε την Ελλάδα στην έσχατη συρρίκνωση. Πέρα από αυτό το σημείο, και ένας ακόμη ελληνικός βράχος αν πάψει να είναι ελληνικός, θα μεταβληθεί η υπόσταση της χώρας μας και από μια μικρή ευρωπαϊκή χώρα θα μεταβληθεί σε ένα φτωχό Λουξεμβούργο, χωρίς τράπεζες και χρήματα, σ ’ ένα Μονακό, με μερικά αρχαιολογικά ενδιαφέροντα και ο μόνος εθνικός μας στόχος θα μπορεί να είναι να γίνουμε ένα καλό θέρετρο για τους πλούσιους εταίρους μας στην ΕΟΚ.


Γιάννης Καψής









Επιλεγμένα κομμάτια από την εισήγηση του στο Γ' παγκόσμιο συνέδριο του Ποντιακού Ελληνισμού.
(Θεσσαλονίκη Μάης 1992)
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah