Από τους Νεότουρκους έως την έλευση των Ρώσων (1910-1916)

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Το 1910 η εκπαιδευτική και πνευματική κατάσταση στην Τραπεζούντα ήταν ικανοποιητική. Συγκεκριμένα, οι εγγραφές στο Ελληνικό Φροντιστήριο ξεκίνησαν από την 1η Σεπτεμβρίου, αφού οι μαθητές κλήθηκαν να προσέλθουν και από τα περίχωρα για εγγραφή, επειδή τα μαθήματα ξεκινούσαν σύντομα. 
Το 1910, μετά την τελευταία εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, η οποία αφορούσε τον περιορισμό των σχολείων, αποφασίστηκε ένας ανώτερος επόπτης να περιέλθει στα μη μουσουλμανικά σχολεία και να εξετάσει τα προγράμματά τους, τις δοθείσες από το υπουργείο άδειες  των σχολείων, καθώς και τα ενδεικτικά των δασκάλων.
Μαθήτριες Παρθεναγωγείου Τραπεζούντας
 Επειδή υπήρχε πιθανότητα, εξαιτίας της αδιαφορίας κάποιων σχολείων, να μην έχουν όλα άδειες, έπρεπε να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να αποκτηθούν τα κατάλληλα έγγραφα και να προσέλθουν οι δάσκαλοι στη μητρόπολη και να λάβουν τα απαραίτητα ενδεικτικά φέροντας μαζί τους τα διπλώματά τους.
Γι’ αυτό εξελέγη από τη μητρόπολη Τραπεζούντας τριμελής επιτροπή με τους Ξενοφώντα Θ. Κρακρά δικηγόρο, Ανέστη Οικονομίδη διδάσκαλο και Ανέστη Παπαδόπουλο γραμματέα της μητρόπολης, ο οποίος και θα κατάρτιζε τον κατάλογο όλων των δασκάλων της επαρχίας.





Κωνσταντίνος Φωτιάδης 
Καθηγητής Νέας Ελληνικής Ιστορίας
 Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah