Ευτύχιος Γιαρένης

Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Ένα βιβλίο όλο κι όλο πρόφτασε να εκδώσει, όταν πια ήταν ηλικιωμένος, ο Ευτύχιος
Χρ. Γιαρένης. Τίτλος του: «Αυτούς που δέρνει ο άνεμος - Μια ιστορία απανθρωπιάς του ανθρώπου».
Το βιβλίο εκδόθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1993 και ήρθε να επιβεβαιώσει το αρχαίο ρητό «Ουκ εν τω πολλώ το ευ, αλλ’ εν τω ευ το πολύ»δηλαδή: Το καλό δεν βρίσκεται στο πολύ, αλλά το πολύ στο καλό - Η ποσότητα δεν εξασφαλίζει την ποιότητα, αλλά η ποιότητα αντισταθμίζει την ποσότητα
Μέσα στις τριακόσιες, περίπου, σελίδες του βιβλίου, ο συγγραφέας, πρώην βουλευτής της ΕΔΑ, από την Οινόη του Πόντου Ευτύχιος Χρ. Γιαρένης (1919 - 2002), μπόρεσε να παρουσιάσει με πολλή γλαφυρότητα, αλλά και συγκινησιακή φόρτιση, τις περιπέτειες ενός νεαρού πρόσφυγα και της οικογένειάς του - από την ημέρα που πάτησε στο ελληνικό έδαφος μέχρι και την τελική ένταξή του στον ελλαδικό κοινωνικό ιστό. Πολλές, ωστόσο, είναι οι αναφορές και στην Οινόη, αυτήν την ναυτεμπορική δύναμη του Πόντου. Η σύνθεση του τότε ελλαδικού κοινωνικού ιστού παρουσιάζεται παράλληλα με τις δραματικές περιπέτειες του νεαρού.
 Κατατρεγμένοι πρόσφυγες, αλλά και κατεργαρέοι, ντόπιοι Θεσσαλονικείς, Εβραίοι μικρέμποροι και Αρμένιοι εργάτες, ξένοι από τα Βαλκάνια και από τη δυτική Ευρώπη, τραγικά απομεινάρια των διαρκών πολέμων που είχαν προηγηθεί, είναι τα πρόσωπα ανάμεσα στα οποία δραστηριοποιήθηκε ο νεαρός Πόντιος πρόσφυγας και κατόρθωσε, όχι μόνον να επιβιώσει, αλλά και να προκόψει.
Και, βέβαια, όλα τα προσωπικά βιώματα του νεαρού πρόσφυγα - του ίδιου, δηλαδή, του συγγραφέα - περνούν μέσα στις σελίδες του βιβλίου, άλλοτε ως απλές εξιστορήσεις γεγονότων και άλλοτε με λογοτεχνική δύναμη, τέτοια, που συναρπάζει.
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah