ΤΡΙΠΟΛΗ(TIREBOLU)

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Χτισμένη στην παραλία, κοντά στις εκβολές του Χαρσιώτη ποταμού, απείχε 98 χλμ. από την Τραπεζούντα. Ο πληθυσμός (7.000, περίπου, κάτοικοι) ήταν κατά κύριο λόγο τουρκικός. Συμπεριελάμβανε, ωστόσο και 365 χριστιανικές ποντιόφωνες οικογένειες (περίπου 2.500 άτομα).
ΤΡΙΠΟΛΗ 1890

 Το εμπόριο και η ναυσιπλοΐα ήταν οι κύριες ασχολίες των Ελλήνων, ενώ υπήρχαν μεταξύ τους και πολλοί κτη­ματίες. Πολλοί Τριπολίτες ξενιτεύονταν στη Ρωσία όπου σχη­μάτιζαν παροικίες και ασχολούνταν, κυρίως, με το εμπόριο και την αλιεία.
 Η κοινότητα είχε αρρεναγωγείο και παρθε­ναγωγείο (Μαυρίδεια Εκπαιδευτήρια) και από το 1908 φι­λεκπαιδευτικό σύλλογο με την ονομασία «Οδύσσεια».
Υπα­γόταν στη Μητρόπολη Τραπεζούντας και ο ναός της ήταν αφιερωμένος στον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Το 1916 ο ρωσικός στρατός σταμάτησε την προέλαση του προ της Τριπόλεως και στρατοπέδευσε επί 16 μήνες στη δεξιά όχθη του Χαρσιώτη.
 Η πόλη βομβαρδίστηκε και οι Τούρκοι οδήγησαν τον ελλη­νικό πληθυσμό σε μαρτυρική πορεία προς το εσωτερικό, όπου πολλοί έχασαν τη ζωή τους. Οι περισσότεροι από όσους γλί­τωσαν κατέφυγαν στη Ρωσία.
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah