Εκδήλωση τιμής για τον π. Νικόλαο Κυνηγόπουλο από τον Σύλλογο Ποντίων Ν. Ξάνθης.

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

«Ιεραρχών των πρώτων
την μνήμην την σεπτήν
τελούντες και των φώτων
 τελούμεν εορτήν.
«Τους τρείς της Εκκλησίας
υμνούμεν αρχηγούς,
υμνούμεν της παιδείας
φωστήρας  φαεινούς.
Και ομού των μακαρίων
την μνήμην προστατών
τελούντες των σχολείων
και των ευεργετών.» 
(μέρος ποιήματος που εψάλη, το 1885 στην Τραπεζούντα του Πόντου, σε εορτή των Τριών Ιεραρχών)
Την 30η του μηνός Ιανουαρίου κάθε χρόνου, Εκκλησία και Παιδεία, δάσκαλοι και μαθητές, παιδαγωγοί και παιδαγωγούμενοι, γιορτάζουμε τη μνήμη των Αγίων Ιεραρχών, και Οικουμενικών διδασκάλων Βασιλείου του Μεγάλου με τον «ένθεο νου» Γρηγορίου του Θεολόγου με τη «θεία φωνή» και Ιωάννη του Χρυσοστόμου με το «πάγχρυσο στόμα».
Ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης συμμετέχοντες στην μεγάλη αυτή γιορτή των γραμμάτων  οργάνωσε εκδήλωση – αφιέρωμα στον ποντιακής καταγωγής π. Νικόλαο Κυνηγόπουλο. Πλούσιο το θεολογικού και θρησκευτικού περιεχομένου συγγραφικό του έργο (πάνω από τριάντα μονογραφίες) αλλά εξ ίσου σημαντικό και το σύγγραμμα του «Πάφρα του Πόντου, η χώρα των Γενναίων».
Στο βιβλίο αυτό αναφέρθηκε, με τον γνωστό μεστό και γλαφυρό του λόγο, ο Φάνης Μαλκίδης, στις αναφορές που υπάρχουν για τους Αγίους του Πόντου, τις καταγραφές αναμνήσεων προσφύγων πρώτης γενιάς με καταγωγή την περιοχή της Πάφρας και τον ηρωισμό των κατοίκων της Πάφρας επισημαίνοντας. «Ο Πόντος έχει το δικό του Σούλι, τον δικό του Ζάλογγο, το δικό του Κούγκι, τον δικό του Παπαφλέσσα , τον δικό του Κολοκοτρώνη. Δυστυχώς άγνωστα στα σχολικά εγχειρίδια».
Ο π. Σταύρος Παπαδόπουλος μίλησε για τον άνθρωπο π. Νικόλαο και την προσφορά του ως εκπαιδευτικού αλλά και ιερωμένου.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην Ποντιακή καταγωγή η της συμμετοχή του Πόντου στην ζωή των τριών Ιεραρχών.
Κάθε αναφορά στον Πόντο είναι ένα ακόμα λιθαράκι στο οικοδόμημα της μνήμης και στην ανάδειξη της ιστορίας του Πόντου. Μας συγκινεί όμως ιδιαίτερα, ίσως γιατί έχουμε περισσότερα ακούσματα λόγω καταγωγής των παππούδων μας, όταν αυτή η αναφορά έχει σχέση με την περιοχή της Πάφρας, της Αμισού, της Αμάσειας, του Τσαρτσαμπά και της Ορντού, περιοχές που συνιστούν τον Δυτικό Πόντο.
Χαιρόμαστε που είμαστε σήμερα εδώ για να κάνουμε μια ακόμα αναφορά στην αγαπημένη μας πατρίδα τον Πόντο, να σκαλίσουμε λίγο την μνήμη μας και να τιμήσουμε ανθρώπους , όπως ο π. Νικόλαος, που αναζήτησαν στοιχεία, κατέγραψαν αναμνήσεις, έσκυψαν σε αρχεία για να τα συγκεντρώσουν σε ένα εξαιρετικό βιβλίο.
Τίποτα δεν θα υπήρχε από το παρελθόν αν δεν υπήρχαν οι πνευματικοί άνθρωποι που τα κατέγραψαν και τα διέσωσαν  Οι σοφοί εισέρχονται στην αθανασία και ζώντες. Και ο τιμώμενος από τον Σύλλογο μας, πατέρας Νικόλαος Κυνηγόπουλος ήδη εισήλθε στην αθανασία.» τόνισε στην μικρή προσφώνηση του ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ρωμανίδης Θεόδωρος.
Την εκδήλωση συντόνισε ο εκπαιδευτικός κ. Θανάσης Μουσόπουλος.
 Ευχαριστούμε το ΙΘΤΠ για την συνδιοργάνωση και όλους όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση,
Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah