Θεόδωρος Ροδοκανάκης |
Στην Οδησσό εγκαταστάθηκε το 1819 ο Θεόδωρος (1797-1882) σε ηλικία 22 ετών, γεννημένος στην Χίο. Ήταν ο «βενιαμίν» των αγοριών της οικογένειας Παύλου και της Γιάννας Ροδοκανάκη, 8ο κατά σειρά παιδί σε σύνολο 9 παιδιών. Δεν άργησε να καταστεί ένας από τους σπουδαιότερους εμπόρους της Οδησσού και να υπερσκελίσει παλιότερους μεγαλέμπορους με σοβαρή οικονομική παρουσία στον ελληνισμό της πόλης.
Η ύπαρξη των αδελφών του, επικεφαλής των καταστημάτων της οικογένειας στους εμπορικούς τόπους της Μεσογείου, διασφάλιζε τη συνεργασία των κλάδων του οίκου. Πολύ περισσότερο, όταν ιδρύθηκε κατάστημα στη Μασσαλία, τόπο με μεγάλες εισαγωγές σιτηρών από τη Νότια Ρωσία. Η επικοινωνία και η εμπιστοσύνη μεταξύ των αδελφών Ροδοκανάκη ήταν δεδομένες· έτσι, ένα μεγάλο μέρος των εμπορικών ανταλλαγών ανάμεσα στα εμπορικά κέντρα όπου είχαν την έδρα τους οι Ροδοκανάκηδες, γινόταν μέσω των μαγαζιών τους. Ο Θεόδωρος έστελνε σιτάρια και αγροτικές πρώτες ύλες (ζωϊκό λίπος για φωτισμό, λινάρι και μαλλί για την υφαντουργία) και τα αδέλφια του στη Δύση προωθούσαν προς την Οδησσό είδη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας (υφάσματα, έπιπλα, χαρτικά).
Ο Θεόδωρος το 1828 παντρεύτηκε την Αρριέτα, κόρη του Χιώτη μεγαλέμπορου θωμά Γαλάτη. Ο γάμος έγινε με κάθε επισημότητα στη Βιέννη, όπως ταίριαζε στις συνήθειες και τους γάμους των αρχοντικών οικογενειών της Χίου. Το 1832 το κράτος της Τοσκάνης εμπιστεύθηκε στον Θεόδωρο την προξενική εκπροσώπησή του στην Οδησσό.
Μια μεγάλη τιμή για τον Έλληνα μεγαλέμπορο, δείγμα της υπόληψης που έχαιρε στην αγορά της ρωσικής μεγαλούπολης. Ήταν σημαντική η ανάθεση των προξενικών καθηκόντων, αν υπολογίσουμε ότι η Τοσκάνη ήταν αξιόλογο εμποροναυτικό κράτος στη Μεσόγειο και είχε άμεσα συμφέροντα εμπορίου και μεταφορών στον Εύξεινο.
Ο Θεόδωρος όφειλε να ενημερώνει τακτικά τις Αρχές της Τοσκάνης για την κατάσταση του εμπορίου στην Οδησσό και γενικότερα στη Νότια Ρωσία, για την εξέλιξη της σοδειάς, για το επίπεδο των τιμών, για το ύψος των ναύλων και τη συχνότητα των φορτώσεων.
Επίσης, ήταν ο επίσημος εκπρόσωπος του κράτους της Τοσκάνης στις Αρχές και επομένως με αυτή του την ιδιότητα παρευρισκόταν στις επίσημες εκδηλώσεις της Οδησσού.
Με άλλα λόγια η σημασία της προξενικής εκπροσώπησης που ανατέθηκε στον Χιώτη μεγαλέμπορο ήταν σημαντική από κάθε άποψη και ενδεικτική επαναλαμβάνουμε, του υψηλού κύρους που διέθετε ο Θεόδωρος Ροδοκανάκης στην Οδησσό.
Παλαιό ξενοδοχείο "ΟΔΗΣΣΟΣ" ιδιοκτησίας Θεόδωρου Ροδοκανάκη |
Όπως ήταν η συνήθεια στις χιώτικες οικογένειες, ο Θεόδωρος Ροδοκανάκης αποσκοπούσε τα παιδιά του να παντρευτούν γόνους μεγάλων εμπορικών οίκων από την ιδιαίτερη πατρίδα. Άλλωστε ήταν ο πατέρας, εκείνος που αποφάσιζε για την τύχη του παιδιού, εκείνος που είχε τον πρώτο και τελευταίο λόγο στο γάμο των παιδιών. Δεν ήταν μια απλή συγκατάθεση, ήταν η επιλογή του γαμπρού ή της νύφης που ανήκε στους γονείς. Η πρωτότοκη κόρη του Ιφιγένεια σε ηλικία 20 ετών παντρεύτηκε το 1854 στην Οδησσό τον Παντιά, γιο του Μιχαήλ Αγέλαστου και της Αργυρώς Πετροκόκκινου και ακολούθησε τον σύζυγό της στη Μασσαλία. Η δεύτερη κόρη του Αριάννη, γεννήθηκε το 1842 στην Οδησσό και παντρεύτηκε το Νικόλαο Μαυροκορδάτο, γιο Χιώτη μεγαλέμπορου της Οδησσού, όπου διέμεναν έως το θάνατό τους.
Η τρίτη κόρη του Μαρία, γεννημένη το 1847, παντρεύτηκε το 1869 στη Μασσαλία τον ανιψιό της Εμμανουήλ Ροδοκανάκη.
Η τελευταία σχέση δεν πρέπει να μας ξενίζει, ήταν κάτι πολύ συνηθισμένο στους γάμους ανάμεσα στα μέλη των χιώτικων οικογενειών. Με αυτό τον τρόπο η οικογένεια, υπό την ευρύτερη μορφή της, διατηρούσε τον έλεγχο των μεγάλων εμπορικών οίκων και εξασφαλιζόταν η συνέχεια της παντοδυναμίας του κλάδου.
Μοναδικός γιος της οικογένειας του Θεόδωρου ήταν ο Περικλής, δεύτερο στη σειρά παιδί της οικογένειας. Ο Περικλής γεννήθηκε στην Οδησσό το 1841 και πέθανε στο Παρίσι το 1899· Τον Περικλή εμπιστεύθηκε ο πατέρας του να διαχειρισθεί την τεράστια περιουσία της οικογένειας. Ελπίδα και πόθος του Θεόδωρου ήταν ο γιος του να παντρευτεί Ελληνίδα της τάξης του, μόνο που αυτή η ευχή που εκφράστηκε στη διαθήκη του Θεόδωρου, δεν έπιασε τόπο.
Περικλής Ροδοκανάκης |
Το κύρος του Περικλή Ροδοκανάκη, δεν υστερούσε αυτού που διέθετε ο πατέρας του. Κληρονομώντας μια πραγματικά τεράστια περιουσία απέκτησε την εύνοια της τσαρικής αυλής στην Πετρούπολη και ανήλθε στην ανώτατη κοινωνική θέση στη Ρωσία. Ο τσάρος του απέδωσε τον τίτλο του κληρονομικού ευγενή σε «αναγνώριση της σπουδαίας και ταχείας ανάπτυξης του εμπορικού του οίκου», γεγονός πάντως που οφειλόταν περισσότερο στον πατέρα του. Ο τίτλος ήταν ύψιστη αναγνώριση που δεν είχε αποκτήσει κανένας άλλος Έλληνας ομογενής κατά το παρελθόν. Διότι ευγενείς είχαν γίνει και άλλοι, αξιωματικοί, γαιοκτήμονες, αλλά κληρονομικός ευγενής σήμαινε, ότι η κοινωνική θέση και τα δικαιώματα που απολάμβανε ο ίδιος θα μεταβιβάζονταν και στους απογόνους του.
Όμως, η υγεία του Περικλή χειροτέρευε συνεχώς, γεγονός που είχε επιπτώσεις και στην οικονομική πορεία του οίκου του στα τέλη της δεκαετίας του 1880. Το αποτέλεσμα ήταν να πεθάνει στο Παρίσι στις 31 Οκτωβρίου 1899 σε ηλικία 59 ετών. Μόλις μετά ένα χρόνο πέθανε και η γυναίκα του. Παρ’ όλα αυτά η περιουσία που έμεινε στους κληρονόμους του Περικλή Ροδοκανάκη ήταν πολύ μεγάλη.
Βασίλης Καρδάσης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου