Γιώργος Θ. Αντωνιάδης

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Σεμνός, αθόρυβος, επίμονος ερευνητής της ιστορίας του ποντιακού Ελληνισμού και συνεπής στις υποχρεώσεις του ήταν πάντα ο Γιώργος Θ. Αντωνιάδης, που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Απρίλιο.
Ο Γιώργος Θ. Αντωνιάδης γεννήθηκε το 1926 στη Νέα Πάφρα Σερρών. Οι γονείς του Θεόδωρος και Γεθσημανή ήταν πρόσφυγες από την Πάφρα του Πόντου. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ.
Στην αρχή εργάστηκε ως δάσκαλος στη Δράμα και κατόπιν στη γενέτειρά του. στη συνέχεια εργάστηκε στον ΟΑΕΔ Θεσσαλονίκης, φτάνοντας στη θέση του διευθυντή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το 1986 συνταξιοδοτήθηκε και εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη, αλλά τα καλοκαίρια διέμενε στη Νέα Πάφρα.
Από πολύ νέος άρχισε να συγκεντρώνει μαρτυρίες από ηλικιωμένους πρόσφυγες. Τα στοιχεία που συγκέντρωσε αποτέλεσαν το υλικό των βιβλίων του για όσα συνέβησαν στον Δυτικό Πόντο. Μαζί με τον Παναγιώτη Τανιμανίδη συνέγραψαν το βιβλίο «Το αντάρτικο στον Πόντο». Στη συνέχεια, ο Γ.Θ. Αντωνιάδης δημοσίευσε σε συνέχειες στο περιοδικό «Ποντιακά» τη μελέτη του για τους εκδικητές - εσκιάδες του Δυτικού Πόντου και τύπωσε σε βιβλίο τη μελέτη του, με τίτλο «Γυναίκες καπετάνισσες στο αντάρτικο του Πόντου». Άλλα βιβλία του «Οι γενναίοι του Βορρά», «Οι άγιοι της Πάφρας».
Άρθρα του (λήμματα) δημοσιεύτηκαν στην Εγκυκλοπαίδεια του Ποντιακού Ελληνισμού» των εκδόσεων Μαλλιάρης-Παιδεία.
Βραβεύτηκε από τη Διεθνή Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών, από τον διαγωνισμό «Παναθήναια», από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και το Μακεδονίας, από το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, από την Ακαδημία Αθηνών, από το Κέντρο Ποντιακών Μελετών, από τη Βουλή των Ελλήνων, την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, τον Δήμο Δράμας, το Β' Παγκόσμιο Συνέδριο του Ποντιακού Ελληνισμού κ.τ.λ
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah