ΕΧΘΡΟΠΡΑΞΙΕΣ ΣΑΝΤΑΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΛΟΣΑΛΗΔΩΝ

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Η Κολόσσια είναι τουρκικό χωριό προς τα Ανατολικά της Σαντάς. Προηγουμένως ήταν χριστιανικό που το δημιούργησαν Κρωμναίοι, οι οποίοι όμως αλλαξοπίστησαν (εκτός από λίγους που κατέφυγαν στη Σαντά).  Από τότε οι Κολοσιαλήδες έγιναν οι φοβερότεροι εχθροί των Σανταίων αφορμή δε των πολυετών αγώνων ήταν τό παρχάρι Σκορδέν.
Ο πρώτος ταπούς και το χοτζέτι - σερίφ δεν περιελάμβαναν τό πέραν από το ποτάμι μέρος, όπου αργότερα συστήθηκε η ενορία Ζουρνατζάντων αφού όμως αυξήθηκε ο πληθυσμός και το Κοβλακά πουλήθηκε, οι Σανταίοι στηριζόμενοι στο χοτζέτι που απόκτησαν κατά τη δίκη με τους Γαλλιανίτες, εγκαταστάθηκαν στο παρχάρι Σκορδέν, για την κατοχή αυτού έγινε αγώνας σκληρός επί 200 χρόνια, στο τέλος όμως  έχασαν οι Κολοσιαλήδες. 
Σαντα

Πολλές φορές στην αρχή και συμπλοκές και σκοτωμοί έγιναν, χωρίς όμως , να υποχωρήσουν ούτε ο ένας ούτε ο άλλος. Στα 1589 ο Σανταίοι τους κατήγγειλαν στο ιεροδικαστήριο της Τραπεζούντας, που αποφάσισε να λυθεί επί τόπου η διαφορά. 
Ηρθαν λοιπόν οι καντήδες Τραπεζούντας, Κιουμουσχανέ, Γιαγμούρτερε και ο μολλάς Τραπεζούντας ως ναΐπης, που έβγαλαν  απόφαση ότι το παρχάρι ανήκε στους Σανταίους και επικύρωσαν την απόφασή τους με χοτζέτι. 
Αλλά οι διαπληκτισμοί δεν έπαυσαν και πολλές ζημιές γίνονταν και στα δυο μέρη, ωσότου οι Κολοσαλήδες έπαψαν να ενοχλούν τους Σανταίους

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah