Χρονολόγιο ανόδου του κεμαλισμού

Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Συνοπτικά η χρονολογική σειρά των γεγονότων που οδήγησαν στην άνοδο του κεμαλισμού και την εγκαθίδρυση της κεμαλικής δικτατορίας:

1.Ο Μ. Κεμάλ με πιέσεις εξάλειψε την ανεξαρτησία της Βουλής και απαλλάχθηκε από πιθανούς εναλλακτικούς ηγέτες. Επέτυχε να συγκληθεί η Βουλή στις 23 Απριλίου 1920 και να εκλεγεί πρόεδρος αυτής.

2. Με την ανακοίνωση της Συνθήκης των Σεβρών στις 10 Αυγούστου 1920 συγκέντρωσε τις εξουσίες μέσα στη Βουλή και το εθνικό κίνημα.

3. Στις 4 Σεπτεμβρίου 1920 με την υποστήριξη του Ετέμ μπέη πέτυχε να εκλεγούν οι δικοί του υποψήφιοι στην αντιπροσωπεία των βουλευτών.

4. Με την ισχυροποίησή του στη Βουλή στις 27 Απριλίου 1920 πέτυχε η Βουλή να εξο-στρακίσει τον Ετέμ μπέη, που ήταν ένας ισχυρός αντίπαλός του.

5. Στις 5 Αυγούστου 1921 με το Νόμο της Αρχιστρατηγίας απέκτησε στο πρόσωπό του όλες τις εξουσίες, πράγμα που κατέστησε τη Βουλή διακοσμητικό παράγοντα.

6. Μετά την 30ή Αυγούστου 1922 πλέον είναι ουσιαστικά ο μόνος ισχυρός.

7 .Με την κατάργηση την 1η Νοεμβρίου 1922 του σουλτανάτου και τη μεταβίβαση των εξουσιών στη Βουλή ουσιαστικά όλες οι εξουσίες περιήλθαν στον Μ. Κεμάλ.

8. Στο να υπάρξει οποιαδήποτε αντίδραση στη Βουλή δεν είχε κανένα όφελος και με τη δολοφονία του Αλί Σουκρού η Βουλή θα οδηγηθεί σε σιγή και θα καταργηθεί την 1η Απριλίου 1923.

9. Με την κατάργηση της Βουλής δημιουργεί με δικούς του βουλευτές μια εκλογική επιτροπή της οποίας αναλαμβάνει την προεδρία.

10.Όπως λέει ο ίδιος, έχουν απαλειφθεί όλα τα εμπόδια στο να δημιουργηθεί μια Βουλή παρθένων (ο όρος αυτός ανήκει στον ίδιο, μεταφορά από τον I. Χαμπίμπ Σεβούκ).

11. Στις 11 Αυγούστου δεν υπάρχει πλέον Βουλή ενώ υπογράφεται η Συνθήκη της Λωζάννης.

12.Δεν είναι λάθος να πούμε ότι η πρώτη Βουλή λειτούργησε ως ανεξάρτητο όργανο την περίοδο από τις 23 Απριλίου 1920 μέχρι τις 5 Αυγούστου 1921.

13. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια άφρων ενέργεια η διάλυση της Βουλής της Πόλης (Μάρτιος 1920) από τους Άγγλους, που επιδίωκαν συγκεκριμένο σκοπό με την ενέργεια αυτή.

14.Μπορούμε να πούμε ότι το κράτος που προέκυψε πάνω σε εδάφη 770 χιλιάδων τ. χιλιομέτρων στη θέση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας των 5 εκατομμυρίων τ. χιλιομέτρων αποτελεί το πρώτο παιδί του ψυχρού πολέμου.

15.Τελικό αποτέλεσμα; Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μουσταφά Κεμάλ: μια δικτατορία. Οι διάδοχοί του θα αγωνιστούν να συνεχίσουν την παράδοση αυτή.
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah