ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΕΟΦΕΡΜΕΝΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΣΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΕΙ ΟΜΟΕΘΝΩΝ ΜΑΣ

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Στην κεντρική Ασία μείναμε είκοσι ολόκληρα χρόνια, ώσπου εμείς οι Έλληνες Πόντιοι, ξεκινώντας από τον αλησμόνητο Πόντο και μέσα από δύο εξορίες, φτάνουμε στη μητρόπολη Ελλάδα.
Σήμερα οι Πόντιοι ζουν κυρίως στις δημοκρατίες της Γεωργίας, του Καζακστάν, Ρωσίας, Ουζμπεκιστάν, Ουκρανίας κ. α. Με βάση την επίσημη απογραφή του 1979 ήταν 350.000. Ο πραγματικός αριθμός, όμως, είναι πολύ μεγαλύτερος. Και αυτό γιατί για διάφορους λόγους πολλοί Πόντιοι δηλώνουν την τοπική εθνότητα με αποτέλεσμα να καταχωρούνται στις αντίστοιχες μερίδες.

Στη Σοβιετική Ένωση διαβιούν σήμερα κατά τους υπολογισμούς μας περίπου 500.000 άτομα ελληνικής καταγωγής. Από αυτούς, άλλοι κατέχουν την ελληνική υπηκοότητα, ενώ άλλοι είναι μεν ελληνικής καταγωγής, έχουν όμως σοβιετική υπηκοότητα. 
Οι εκτιμήσεις μας αυτές επαληθεύονται και από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου εξωτερικών με έγγραφό του προς τη βουλή των Ελλήνων, με ημερομηνία 27 Ιανουαρίου 1988, αναφέρει ότι οι ομογενείς της Σοβιετικής Ένωσης είναι κατανεμημένοι περίπου ως εξής: Απχαζία (Νότια Γεωργία) 50.000, Γεωργία 80.000, Σταυρούπολη και Κρασνοντάρ Ρωσίας 100.000, Ντονέτς Ουκρανίας 100.000, Αρμενία 12.000, Οσετία 10.000, Καζακστάν 135.000.
Οι Ελληνοπόντιοι ζητούν να γίνουν σεμινάρια ελληνικής γλώσσας και προσαρμογή στην ελληνική πραγματικότητα, και για τους Πόντιους από την ΕΣΣΔ, επιδοτούμενα, όπως γίνεται και για άλλες ομάδες προσφύγων. Να αναγνωριστούν τα πτυχία των νέων που σπούδασαν στα πανεπιστήμια της ΕΣΣΔ και συγχρόνως να διευκολυνθούν για την ανεύρεση της πρώτης δουλειάς στον ελλαδικό χώρο. 
Να μεσολαβήσει η ελληνική κυβέρνηση και οι Πόντιοι, ώστε να διδάσκεται η ελληνική γλώσσα, όχι μόνον στην περιοχή του Καυκάσου, αλλά και σε άλλες περιοχές στη Σοβιετική Ένωση, όπου υπάρχουν συμπαγείς ομάδες Ποντίων.

Θεόδωρος Κιαχόπουλος 
Εισήγηση στο Β' Παγκόσμιο Συνέδριο του Ποντιακού Ελληνισμού
 (Θεσσαλονίκη 31 Ιούλη- 7 Αυγούστου 1988 )


Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah