Οι Κλωστοί της Σαντας

Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

 Και εν τοις προηγουμένοις ελάβομεν αφορμήν να εξάρωμεν τα αγαθά τα οποία προέκυψαν εις την χώραν εξ αιτίας των Κλωστών, και ενταύθα επαναλαμβάνομεν πάλιν, ότι ούτοι είναι άξιοι πάσης ευγνωμοσύνης υφ’ ήμών, διότι εις την επιρροήν αυτών οφείλεται κατά μέγα μέρος η διατήρησις της θρησκείας και η ακεραιότης της χώρας ημών. Ούτοι, εξ αντιδράσεως, ήσαν οι φανατικώτεροι πολέμιοι των εχθρών της Σάντας και
θερμότεροι υπερασπισταί αυτής.

 Τούτο και εις τόν άκρω δακτύλω γευσάμενον της Ιστορίας της πατρίδας ημών είναι κατάδηλον, και πάσα επιχείρησις αποδείξεως αυτού είναι αυτόχρημα ματαιοπονία.
 Οι Κλωστοί, Τούρκοι νομιζόμενοι, απήλαυον εξαιρετικής διακρίσεως και είχον την τόλμην καί το θάρρος ν' αγωνίζονται προς τους Τούρκους, εν τε τοις θρησκευτικοίς και τοις πολιτικοίς δικαστηρίοις.
 Σχεδόν εν πάσι τοις μετά το 1665 εκδοθείσι χοτζετίοις βλέπομεν ότι αυτοί πρωταγωνιστούν κατά την διεξαγωγήν των δικών, οι δε χριστιανοί παρίστανται απλοί αντιπρόσωποι της χριστιανικής μερίδος, ουδόλως ή ελάχιστα μόνον συμβάλλοντες εις την αισίαν έκβασιν των υποθέσεων των. Και αληθώς, ουδέν εδύναντο να πράξωσιν ούτοι άνευ των Κλωστών κατά την εποχήν εκείνην του φανατισμού και της θρησκομανίας, αφού, μεθ' όλην την εύνοιαν ής οι πεηλικτζήδες απήλαυον, ετιτλοφορούντο επισήμως «κιφούρ », ήτοι άπιστοι.

 (Χοτζέτιον σωζόμενον εν τοις αρχείοις ενορίας Πιστοφάντων).

 Ευγνωμοσύνης λοιπόν άξιοι είναι οι Κλωστοί της Σάντας.

Φιλίππου Παπα Απ. Χειμωνίδη

Α' ιστοριογράφος της Σαντας

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah