Παιχνίδια στη Πάφρα ( Το κλείσιμο των ματιών , τα σκλαβάκια κλπ)

Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Ένα  παιχνίδι των Ποντίων Παφραίων με το οποίο διασκέδαζαν σε μέρες γιορτής και είχαν χρόνο στη διάθεσή τους ήταν το δέσιμο των ματιών (η τυφλόμυγα). Το παιχνίδι αυτό παίζονταν από τους μεγάλους και διασκέδαζε με αυτό όλο το χωριό.
Το παιχνίδι είχε ως εξής: Δένανε με στοίχημα τα μάτια κάποιου, ο οποίος πίστευε όχι χωρίς να βλέπει θα βρει το εκ των προτέρων ορισμένο σημείο. Τέτοια σημεία ορίζονταν συνήθως κάποιο σπίτι, ένα αντικείμενο, ένας συγκεκριμένος πάσσαλος σε κάποιο φράκτη του χωριού ή στον κάμπο. Εξωτερικοί παράγοντες δεν επιτρέπονταν να αναμιγνύονται στο παιχνίδι. Μόνο σε περίπτωση κινδύνου κάποιος τον προειδοποιούσε για κάποιο εμπόδιο γενικά. Εάν προσανατολίζονταν μόνος του σωστά και βάδιζε προς το στόχο τότε προσπαθούσαν να τον παραπλανήσουν με διάφορα τεχνάσματα. Π.χ. βάζανε διάφορες γυναίκες, συνήθως ηλικιωμένες και συνομιλούσαν μεταξύ τους, για να μπερδέψουν έτσι τα πράγματα και να νομίσει ότι σε λάθος δρόμο πήγαινε. Όλο το χωριό τον ακολουθούσε και γελούσαν με τα παθήματα αυτού που είχε δεμένα τα μάτια. Αν όμως τελικά και ύστερα από πολλές προσπάθειες ωρών κατόρθωνε και κατευθύνονταν στη σωστή κατεύθυνση και έβρισκε το αντικείμενο που είχαν ορίσει με τους διοργανωτές, η αμοιβή του ήταν μεγαλύτερη από εκείνην που είχαν συμφωνήσει αρχικά, γιατί στη διάρκεια του παιχνιδιού κάθε κάτοικος έταζε και κάτι αν έβρισκε το σημείο που ορίστηκε, αφού σαν θεατής ψυχαγωγούνταν και έπρεπε κάτι να πληρώσει και αυτός για το θέαμα.
Ένα άλλο παιχνίδι που το παίζανε επίσης οι ηλικιωμένοι Παφραίοι ήταν τα «Σκλαβάκια». Χωρίζονταν σε δυο ομάδες αντίπαλες που η μια απείχε από την άλλη περίπου 100 μέτρα. Αυτός που έβγαινε δεύτερος από τη γραμμή του είχε το δικαίωμα να πιάνει τρέχοντας αυτόν που βγήκε  νωρίτερα απ’ αυτόν από τη δική του γραμμή. Όσοι συλλαμβάνονταν τοποθετούνταν στη φυλακή (μέσα σε ένα κύκλο). Τα μέλη της αντίπαλης ομάδας προσπαθούσαν να τους αποφυλακίσουν. Τελικά νικήτρια ήταν η ομάδα που είχε τους λιγότερους φυλακισμένους. Αυτά και άλλα παιχνίδια παίζανε οι μικροί και οι μεγάλοι Παφραίοι συνήθως βγαλμένα από τα πραγματικά γεγονότα της ζωής τους.
Γι' αυτό η αξία των παιχνιδιών αυτών είναι μεγάλη όχι απλώς σαν μέσα ψυχαγωγίας αλλά κυρίως σαν γεγονότα των οποίων οι ρίζες βυθίζονται βαθιά στην απώτερη ιστορία των Ποντίων Παφραίων και στα διάφορα πολεμικά και ειρηνικά γεγονότα των διαφόρων περιόδων της ζωής τους.

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah