Ίδρυμα Πασχάλη και Ιωάννας Τερζή στο Αιγίνιο

Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Ο Τάσος Τερζής γεννήθηκε το 1937 στο Αιγίνιο. Πατέρας του ο Πασχάλης Τερζής από το Καβακλί της Ανατολικής Ρωμυλίας και μητέρα του η Ιωάννα, το γένος Νικολάου Βλαϊκίδη, γεννημένη, επίσης, στην Ανατολική Ρωμυλία το 1906.
 Ο πατέρας του ήταν παντοπώλης και ο ίδιος μεγάλωσε, κυριολεκτικά, μέσα στο μπακάλικο. Αναγκαστικά βρισκόταν με πολύ μεγαλύτερούς του κι έτσι βίωνε γεγονότα και εμπειρίες, τις οποίες στερούνταν οι περισσότεροι συνομήλικοί του.
 Πριν πάει στο σχολείο, είχε ήδη αρχίσει να διαβάζει, τόσο με τη φροντίδα των γονέων του όσο και των δυο μεγαλύτερων αδελφών του, της Κυριακούλας και της Αναστασίας. Ο μικρότερος αδελφός του Νίκος,είναι ομότιμος καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στο σπίτι τους πάντοτε υπήρχαν εφημερίδες της Θεσσαλονίκης: «Μακεδονία», «Ελληνικός Βορράς», «Νέα Αλήθεια», «Πρωινή Ωρα - Δευτέρα», «Το Φως» και άλλες στο μπακάλικο που τις χρησιμοποιούσαν για να τυλίγουν τα πωλούμενα είδη.
 Έτσι, η επαφή και η εξοικείωσή του με τα έντυπα έγινε σε πολύ μικρή ηλικία. Ο πατέρας του διετέλεσε, για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα, δήμαρχος Αιγινίου, πριν από τις πρώτες δημοτικές εκλογές το 1952. Νωρίτερα, ήταν πρόεδρος της σχολικής εφορίας του Α’ Δημοτικού Σχολείου και, με δική του επιμονή και φροντίδα, προωθήθηκαν με επιτυχία οι εργασίες αποπεράτωσης του κτηρίου του σχολείου.
 Κατά την προηγούμενη χρονική περίοδο είχε φροντίσει, με δικές του πάντοτε ενέργειες να ιδρυθεί το γυμνασιακό παράρτημα Αιγινίου, πριν από τη λειτουργία του οποίου είχε εξασφαλίσει άδεια φροντιστηρίου για την Α’ τάξη του γυμνασίου. Έτσι ο Τάσος Τερζής παρακολούθησε τα μαθήματα της Α’ τάξης του γυμνασίου, αφού πριν είχε δώσει με επιτυχία εισαγωγικές εξετάσεις στο ΣΤ’ γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης, με τη διδασκαλία της εξαίρετης εκπαιδευτικού, καθηγήτριας Φιλολογίας, Κατίνας Μαλτίδου.
 Στο τέλος της σχολικής χρονιάς, για να περάσει την τάξη, έδωσε εξετάσεις σε επιτροπή, στο Β’ γυμνάσιο Θηλέων Θεσσαλονίκης, που ορίστηκε έδρα της επιτροπής για όλους τους «κατ' οίκον» διδαχθέντες μαθητές της Κεντρικής Μακεδονίας.
Την επόμενη χρονιά λειτούργησε το γυμνασιακό παράρτημα Αιγινίου και έτσι βρέθηκε στη Β’ τάξη. Τα επόμενα χρόνια κύλησαν κανονικά και αποφοίτησε το έτος 1955. Από τον Ιούλιο μήνα του ίδιου αυτού έτους προσλαμβάνεται, ως έκτατος υπάλληλος γραφείου, στο Δήμο Αιγινίου, όπου στο μεταξύ, κατά τις δημοτικές εκλογές του έτους 1954, είχε εκλεγεί δήμαρχος ο αδελφός της μητέρας του,ο γιατρός Δημήτριος Ν. Βλαϊκίδης, γνωστός για τη μεγάλη του προσφορά τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στους κατοίκους της περιοχής.
Στις δημοτικές εκλογές του 1964, συμμετείχαν τρεις συνδυασμοί χωρίς να συγκεντρώσει κανένας την προβλεπόμενη από τον εκλογικό νόμο πλειοψηφία. Έτσι, με έμμεση εκλογή αναδείχθηκε δήμαρχος ο Νικόλαος Χρ. Ζωγράφος.
 Κατά τη διαδικασία συγκρότησης του Δημοτικού Συμβουλίου σε σώμα, ο Τάσος Τερζής εκλέχτηκε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγινίου. Ήταν τότε 26 ετών. Στις βουλευτικές εκλογές του 1967, που δεν έγιναν, λόγω του στρατιωτικού πραξικοπήματος, ήταν πολύ πιθανή η συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο της Ένωσης Κέντρου.
 Η στρατιωτική δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967 τον απέλυσε, για λόγους «δημοσίας τάξεως και συμφέροντος»,σύμφωνα με την απόφαση που του κοινοποιήθηκε, από τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Ακόμη, το καθεστώς δεν του χορήγησε διαβατήριο «δια σοβαρούς λόγους δημοσίας τάξεως και συμφέροντος...».
 Στις 22 Ιουλίου 1974, με το πραξικόπημα στην Κύπρο, βρίσκεται επιστρατευμένος στον Έβρο μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου 1974. Μετά την κατάρρευση του δικτατορικού καθεστώτος και την επιστροφή της δημοκρατίας, συμμετείχε στις προκηρυχθείσες βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου 1974, ως υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Πιερίας, και στη συνέχεια, μετά από πρόσκληση των συμπολιτών του, βρίσκεται επικεφαλής διακομματικού ψηφοδελτίου και παίρνει μέρος στις δημοτικές εκλογές της 29ης Μαρτίου 1975. Έτσι εκλέγεται δήμαρχος, για να επανεκλεγεί, στη συνέχεια, το 1978 και το 1982. Η συνολική θητεία του ήταν 12 χρόνια,, δηλαδή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 1986. Συμμετείχε από νεαρός στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες. Ασχολήθηκε μαχητικά και ανένδοτα με τη δημοσιογραφία και υπήρξε ο εκδότης εφημερίδων και άλλων εντύπων.
Μια απο τις συλλογες του Μουσειου

Τάσος Τερζής - Ένας δραστήριος άνθρωπος

Ο Τάσος Τερζής είναι άνθρωπος δραστήριος, με ανησυχίες, ενδιαφέροντα και όρεξη για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, και οδηγήθηκε από νεαρή ηλικία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος το 1964, σε ηλικία είκοσι έξι ετών και παρά το νεαρό της ηλικίας του οι δημοτικοί σύμβουλοι τον εξέλεξαν Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.
Εγώ όμως δεν βρέθηκα εκεί για να εξετάσω ούτε τις περγαμηνές του ανθρώπου, ούτε το πανέμορφο Αιγίνιο. Έφτασα εκεί για να δω τον ζήλο που τον διακατέχει για ο,τιδήποτε έχει να κάνει με την ιστορία του τόπου και την καταγωγή του, τη σπουδαία συλλογή που έχει στο Ίδρυμα (Μουσείο) και τελικά ν’ αντλήσω από την αγάπη του για το κοινό καλό. Δεν έμεινα ανικανοποίητος.
Ο Τάσος Τερζής δεν είναι ένας συνηθισμένος Έλληνας. Δεν έχει ξοδέψει τις μέρες και τις νύχτες του στις βόλτες και τα πανηγύρια. Δεν έχει χάσει χρόνο σε ανούσιες ασχολίες που δεν προσφέρουν ηθική ικανοποίηση, που δεν έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία (συγγραφική, συλλεκτική, πολιτιστική, πολιτική κ.ά). 
Και δεν είναι μόνον αυτό, παρά έχει ξοδέψει πολλά χρήματα για να συλλέξει τα νομίσματα, τις φωτογραφίες, τις ζωγραφιές, τις εφημερίδες, τα περιοδικά, τα στυλό, τα ωρολόγια, τους αναπτήρες, τα σκαλιστά, τις αγιογραφίες κ. τ. λ., που έχει μέσα σε εκείνο το σπίτι που ο ίδιος μεγάλωσε και διαμόρφωσε και συνεχίζει να διαμορφώνει συνεχώς για να χωρέσει όλη αυτή του την αγάπη.

Συλλογή νομισμάτων στο Ίδρυμα Τερζή

Εκεί υπάρχουν εφημερίδες του περασμένου αιώνα, ιστορικά βιβλία, σπάνιες συλλογές από γραμματόσημα, αρχαία νομίσματα, η ιστορία της δραχμής και πλούσιο φωτογραφικό υλικό που καταγράφουν τη σύγχρονη ιστορία του Αιγινίου και της ευρύτερης περιοχής. Όλα αυτά και όχι μόνον φιλοξενούνται στο «Ίδρυμα Πασχάλη και Ιωάννας Τερζή» στο Αιγίνιο.
Στο ίδρυμα αυτό, το οποίο καθημερινά είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες και τα σχολεία, έχουν τοποθετηθεί, κατά χρονολογική σειρά, διάφορα αντικείμενα, τα οποία δείχνουν την εξέλιξη της τεχνολογίας, αλλά και τη ζωή των κατοίκων του Αιγινίου, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις των κατοίκων. Στα πολυάριθμα ράφια υπάρχουν έντυπα ποικίλου περιεχομένου, ενώ φιλοξενείται αρχείο όλων των τοπικών εφημερίδων.
Είναι έντονη η παρουσία βιβλίων και περιοδικών που θυμίζουν την εποχή του ΕΑΜ, αλλά και της χούντας. Ξεχωρίζει το βιβλίο του ΕΑΜ, για τους μαθητές της Γ' και Δ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου, με υλικό άγνωστο στους σημερινούς Έλληνες.

Εφημερίδες, περιοδικά, αγιογραφίες του ιδρύματος

Η λειτουργία του ιδρύματος Τερζή άρχισε επίσημα στις 30 Ιανουαρίου (συμβολική μέρα για τους ανθρώπους του πνεύματος) με αγιασμό και χαιρετισμούς φίλων του ιδρυτή του. Το ίδρυμα στεγάστηκε στο πατρικό του σπίτι από όπου και το όνομα “Ίδρυμα Πασχάλη και Ιωάννας Τερζή”, των γονέων του Τάσου Τερζή .
Όσοι θέλουν να θυμηθούν και όσοι θέλουν να μάθουν τη σύγχρονη ιστορία μας, έχουν μια μεγάλη ευκαιρία να επισκεφτούν το ίδρυμα αυτό, το οποίο έχει πάρα πολλά να προσφέρει. Αξίζουν συγχαρητήρια στον εμπνευστή, το δημιουργό και τον ακατάβλητο Τάσο Τερζή, ο οποίος απέδειξε ότι δεν έχει εξαντλήσει ακόμη την προσφορά του στον τόπο.
Αλλά δεν είναι μόνον συλλέκτης ο Τάσος Τερζής, είναι και συγγραφέας, Δημοτικός Σύμβουλος και Δήμαρχος Αιγινίου, καλός και φιλόξενος οικοδεσπότης.

Ιάκωβος Γαριβάλδης
Συγγραφέας

ΠΗΓΗ: Περιοδικο  "ΠΟΝΤΙΑΚΑ"


Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah