Το πιο συνηθισμένο ποντιακό γλυκό παίρνει το όνομά του από το αυτί (ωτίο), γιατί μοιάζει το σχήμα του. Γίνεται από ελαφρώς γλυκιά ζύμη με γιαούρτι. Εχει ουδέτερη γεύση, γί αυτό τρώγεται πολύ εύκολα, καθώς δεν είναι πολύ γλυκό. Επειδή είναι δύσκολο να πετύχουμε το συγκεκριμένο σχήμα, εμείς σας τα προτείνουμε
σε σχήμα φιόγκου. Αν θέλουμε,αφούτο τηγανίσουμε, μπορούμε να το πασπαλίσουμε με λίγη κανέλα ή κανέλα με ζάχαρη άχνη.
Η ποσότητα είναι της «παλιός σχολής», δηλαδή τεράστια -γίνονται περίπου 80 κομμάτια.
ΥΛΙΚΑ (για περίπου 80 ωτία)
3 αυγά
200γρ ζάχαρη
350 γρ. γιαούρτι αγελαδινό
ελάχιστο αλάτι
1/2 κουτ. γλυκού σόδα (την οποία ανακατεύουμε μέσα στο γιαούρτι) 2 κάψουλες βανιλίνη 70 ml σησαμέλαιο
1/2 κουτ.. γλυκού μπέκιν πάουντερ 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις σησαμέλαιο για τηγανισμα
(περίπου 1 λίτρο ).
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τη βανίλια, το αλάτι, το σησαμέλαιο και το νερό. Ζυγίζουμε τα 350γρ. γιαούρτι και προσθέτουμε τη σόδα, ανακατεύοντας για να διαλυθεί. Μόλις αφρίσει, το προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών και ξαναχτυπάμε ώστε να ενωθούν.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε το αλεύρι στο μείγμα σε δύο δόσεις, για καλύτερη ενσωμάτωση, ζυμώνοντας με το χέρι. Η ζύμη μας πρέπει να είναι σφιχτή και να μην κολλάει καθόλου στο χέρι. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και ζυμώνουμε για 10 λεπτά.
Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη να «ξεκουραστεί» για μισή ώρα. Την ανοίγουμε με τη βέργα σε πάχος 0,5 εκ. Δεν πρέπει να ανοιχτεί πολύ λεπτό φύλλο, καθώς το ωτίο γίνεται σαν λουκουμάς, δεν είναι πιτάκι.
Κόβουμε λωρίδες φάρδους περίπου 4 εκ. Κάθε λωρίδα την κόβουμε σε ρόμβους περίπου 3x4 εκ. και τις τσιμπάμε στη μέση σαν φιογκάκι . Αφού φτιάξουμε όλα τα ωτία, ρίχνουμε περίπου μισό λίτρο από το σησαμέλαιο για το τηγάνισμα σε ένα βαθύ τηγάνι και το βάζουμε να κάψει, χωρίς όμως να βγάλει καπνό.
Ρίχνουμε στο τηγάνι δύο-δύο τα ωτία και τηγανίζουμε για 1 - 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν από το λάδι. Συνεχίζουμε με τους υπόλοιπους λουκουμάδες και στη μέση του τηγανίσματος πετάμε την πρώτη δόση από το λάδι, συμπληρώνουμε με το υπόλοιπο λάδι και τηγανίζουμε τα υπόλοιπα ωτία.
Χαρούλα Κωτίδου
Περιοδικο : Γαστρονόμος
σε σχήμα φιόγκου. Αν θέλουμε,αφούτο τηγανίσουμε, μπορούμε να το πασπαλίσουμε με λίγη κανέλα ή κανέλα με ζάχαρη άχνη.
Η ποσότητα είναι της «παλιός σχολής», δηλαδή τεράστια -γίνονται περίπου 80 κομμάτια.
ΥΛΙΚΑ (για περίπου 80 ωτία)
3 αυγά
200γρ ζάχαρη
350 γρ. γιαούρτι αγελαδινό
ελάχιστο αλάτι
1/2 κουτ. γλυκού σόδα (την οποία ανακατεύουμε μέσα στο γιαούρτι) 2 κάψουλες βανιλίνη 70 ml σησαμέλαιο
1/2 κουτ.. γλυκού μπέκιν πάουντερ 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις σησαμέλαιο για τηγανισμα
(περίπου 1 λίτρο ).
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τη βανίλια, το αλάτι, το σησαμέλαιο και το νερό. Ζυγίζουμε τα 350γρ. γιαούρτι και προσθέτουμε τη σόδα, ανακατεύοντας για να διαλυθεί. Μόλις αφρίσει, το προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών και ξαναχτυπάμε ώστε να ενωθούν.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε το αλεύρι στο μείγμα σε δύο δόσεις, για καλύτερη ενσωμάτωση, ζυμώνοντας με το χέρι. Η ζύμη μας πρέπει να είναι σφιχτή και να μην κολλάει καθόλου στο χέρι. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και ζυμώνουμε για 10 λεπτά.
Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη να «ξεκουραστεί» για μισή ώρα. Την ανοίγουμε με τη βέργα σε πάχος 0,5 εκ. Δεν πρέπει να ανοιχτεί πολύ λεπτό φύλλο, καθώς το ωτίο γίνεται σαν λουκουμάς, δεν είναι πιτάκι.
Κόβουμε λωρίδες φάρδους περίπου 4 εκ. Κάθε λωρίδα την κόβουμε σε ρόμβους περίπου 3x4 εκ. και τις τσιμπάμε στη μέση σαν φιογκάκι . Αφού φτιάξουμε όλα τα ωτία, ρίχνουμε περίπου μισό λίτρο από το σησαμέλαιο για το τηγάνισμα σε ένα βαθύ τηγάνι και το βάζουμε να κάψει, χωρίς όμως να βγάλει καπνό.
Ρίχνουμε στο τηγάνι δύο-δύο τα ωτία και τηγανίζουμε για 1 - 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν από το λάδι. Συνεχίζουμε με τους υπόλοιπους λουκουμάδες και στη μέση του τηγανίσματος πετάμε την πρώτη δόση από το λάδι, συμπληρώνουμε με το υπόλοιπο λάδι και τηγανίζουμε τα υπόλοιπα ωτία.
Χαρούλα Κωτίδου
Περιοδικο : Γαστρονόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου